У Львові відбудеться XXIV Міжнародна наукова конференція «Історія релігій в Україні»

Уже стало доброю традицією в травневі дні у Львівському музеї історії релігії проводити Міжнародну наукову конференцію «Історія релігій в Україні».  Її організатори – Львівський  інститут української археографії та джерелознавства імені М. Грушевського НАН України, Відділення релігієзнавства Інституту філософії імені Г. Сковороди НАН України та Інститут релігієзнавства – філія Львівського музею історії релігії.

На пленарному та секційних засіданнях учасники наукового форуму обговорюватимуть широке коло питань релігієзнавства. Ітиметься про особливості дохристиянських вірувань та історію розвитку конфесій, богословську думку й філософію, формування національної української церкви та аспекти державно-церковних відносин, сакральне мистецтво й музейництво, повідомляє Ірина  Цебенко, завідувач відділу ЛМІР.

100-річчю Першої світової війни присвячений круглий стіл «Перша світова війна: простір і пам’ять». Науковці аналізуватимуть питання релігійної політики в тогочасній  Галичині, становище церкви в цих умовах тощо.

У рамках конференції відбудеться  урочиста академія, приурочена 150-літтю від дня народження  українського релігійного діяча, церковного реформатора, педагога, письменника, борця за автокефалію українського православ’я,  першого митрополита Київського і всієї України відродженої  1921 року УАПЦ  Василя Липківського.

Не залишились поза увагою релігієзнавців й актуальні теми сьогодення: соціально-політичний процес – Євромайдан, 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка, вшанування пам’яті митрополита УГКЦ Андрея Шептицького.

У роботі Міжнародної конференції – виїзне засідання в село Поповичі Мостиського району. Учасники форуму зможуть відвідати основні фортифікаційні споруди   Перемишльської фортеці. Це залізобетонні укріплення з мережею підземних ходів, що тягнуться вздовж державного кордону від Попович до Бикова, які збереглися з часів Першої світової війни.

Урочисте відкриття XXIV Міжнародної наукової конференції «Історія релігій в Україні» відбудеться у вівторок,  13 травня, о 10 годині у приміщенні Львівського музею історії релігії.

Працюватимуть релігієзнавці до 15 травня.

 

Опубліковано у Без категорії | Теґи: , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.