У Львові триває щорічна Зустріч східних католицьких ієрархів Європи

Щорічна Зустріч східних католицьких ієрархів Європи, присвячена 25-річчю виходу УГКЦ з підпілля, розпочалась у Львові 23 жовтня і триватиме до 26 жовтня 2014 року.

“Ми повинні наново осмислити 25-річчя свободи УГКЦ. Для початку святкування цього ювілею ми обрали Львів, бо саме це місто 25 років тому стало осердям визволення найбільш переслідуваної Церкви XX століття”, – сказав Предстоятель УГКЦ Блаженніший Святослав під час прес-конференції 23 жовтня 2014 року у Львові в рамках Зустрічі східних католицьких ієрархів Європи.

У програмі  Зустрічі передбачені богослужіння, що поєднуватимуться з робочими засіданнями та відвідинами храмів, католицьких навчальних заходів Львова і екскурсією містом.

У п’ятницю, 24 жовтня, у приміщенні реколекційного центру Львівської архиєпархії УГКЦ, що в Брюховичах, буде виголошено три доповіді: «Місія і роль Східних Католицьких Церков в екуменічному діалозі: перешкода чи нагода до об’єднання» (владика Дімітріос Салахас, Апостольський екзарх для католиків східного обряду в Греції), «Взаємовідносини між Східними Католицькими Церквами та державою і загальнолюдською спільнотою» (владика Вірджил Берчеа, Єпископ Орадеа-Маре, Румунія), «Від легалізації УГКЦ до революції гідності: Роль Церков в українському суспільстві» (владика Борис Ґудзяк, Єпископ єпархії Святого Володимира Великого в Парижі для українців візантійського обряду у Франції, країнах Бенілюксу та Швейцарії). Після цього заплановано виїзд до УКУ та Львівської духовної семінарії Святого Духа, перегляд фільму «Майдан. Свідчення учасників Майдану».

У суботу, 25 жовтня, Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав очолить Божественну Літургію в храмі Преображення ГНІХ у Львові. Після Богослужіння католицькі ієрархи відвідають вірменську катедру та зустрінуться з Мером Львова Андрієм Садовим. Увечері у Львівській опері відбудеться урочиста академія з нагоди 25-річчя легалізації УГКЦ в Україні та відкриття Року митрополита Андрея Шептицького. Під час заходу відбудеться показ фільму про відродження УГКЦ, документального фільму про митрополита Андрея, фрагментів документального фільму «Парох Майданека». Крім того, учасники заходу почують пастирське слово Блаженнішого Святослава та виступи архиєпископа Циріля Василя, секретаря Конгрегації Східних Церков, та Євгена Сверстюка, дисидента, члена Комітету вшанування пам’яті блаженного священномученика Омеляна Ковча. Після цього буде проведена церемонія вручення Нагороди імені блаженного священномученика Омеляна Ковча. Вручатиме відзнаки Глава УГКЦ Блаженніший Святослав. Відзнака вручається щорічно за значний внесок у справу екуменічного і культурного діалогу, міжрелігійного та міжнаціонального порозуміння та за особистий життєвий приклад жертовності й гуманізм. Лауреатів Відзнаки визначає Комітет із вшанування пам’яті блаженного священномученика Омеляна Ковча, який було засновано в 2010 році. Його почесним головою є Блаженніший Любомир (Гузар). Діяльність Комітету здійснюється під патронатом Глави Української Греко-Католицької Церкви.

Завершиться Зустріч східних католицьких ієрархів Європи у неділю, 26 жовтня, Архиєрейською Божественною Літургією в соборі Святого Юра, яку очолить Предстоятель УГКЦ.  Під час Богослужіння виставлять для привселюдного почитання мощі святого Папи Івана Павла II. «Цей Папа увійшов в історію як той, що зруйнував Берлінський мур. Саме за його заступництвом УГКЦ була легалізована. Тому моліться до нього як до «апостола миру», – закликав Глава УГКЦ. Після Богослужіння всі єпископи відправлять панахиду за митрополита Андрея в крипті собору.

За словами владики Венедикта, Єпископа-помічника Львівської архиєпархії,  цими днями УГКЦ подякує Господеві за «два світильники Церкви» – слуги Божого митрополита Андрея та блаженного священномученика Омеляна Ковча, які незалежно від обставин завжди свідчили про Бога.

Довідка. Перша Зустріч східних католицьких ієрархів Європи відбулася в 1997 році у Ніредьгазі (Угорщина). Потім була перерва. А в 2004 році католицькі ієрархи, здійснивши прощу до Рима, зустрілися в Барі (Італія). Це зібрання стало поштовхом до регулярних зустрічей. Наступного року вони зібралися в Пряшеві (Словаччина), через рік – у Зарваниці (Україна), далі був Велеград (Чехія), згодом – Марія-Повч (Угорщина), Софія (Болгарія), Орадеа (Румунія), Загреб (Хорватія) та ін. Минулого року зустріч на тему «Євангелізація культури – інкультурація Євангелія» відбувалась в словацькому місті Кошице на запрошення місцевого греко-католицького єпископа Мілана (Хаутура) .

За матеріалами департаменту інформації УГКЦ

 

Опубліковано у Без категорії | Теґи: , , , , , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.