У Києві відбулася архиєрейська хіротонія очільника новоствореного Одеського екзархату УГКЦ

7 квітня, на свято Благовіщення Пречистої Діви Марії, під час Архиєрейської Божественної Літургії, відбулася архиєрейська хіротонія Екзарха Одеського УГКЦ Михайла (Бубнія).

Головним святителем був Блаженніший Святослав, Предстоятель УГКЦ, а співсвятителями стали владика Ігор (Возьняк), Архиєпископ і Митрополит Львівський, і владика Володимир (Війтишин), Архиєпископ і Митрополит Івано-Франківський.

У проповіді Глава Церкви зауважив, що «це свято дає можливість пережити подію, що завжди є живою». «Це подія зустрічі архангела Гавриїла і Марії  – Божої сили і людської немочі. Ця подія стала початком нашого спасіння і таїнством незбагненої Божої любові», – промовив Верховний Архиєпископ УГКЦ. Та любов, за його словами, є животворящою, спасенною, і найбільша рана, яку дістала людина внаслідок гріхопадіння – нездатність відповісти на Божу любов. Проте знайшлася та, котра зуміла відповісти на неї взаємністю, – Пречиста Діва Марія. Боже Слово воплотилося в її лоні і це започаткувало спасіння людського роду.

Звертаючись до нововисвяченого владики Михайла, Предстоятель УГКЦ зазначив, що єпископ, як наслідник апостолів, є той, на кого зійшла благодать Святого Духа, як на Пречисту Діву в Назареті. «Він отримує ключі від Царства Небесного, якими відкриває шлях до нього кожному віруючому. Єпископ є посланцем, наслідником апостолів, що покликаний не лише звіщати Боже Слово, а й втілювати його в житті тих, хто його слухає. Архиєрей має навчати правд віри, освячувати Божий люд і ділитися Святим Духом, якого він отримав під час хіротонії, а також скеровувати вірних до Царства Божого. Тоді його служіння стане надією для тих, хто її не має», – пояснив Верховний Архиєпископ.

Блаженніший Святослав підкреслив, що Господь прикликає до служіння єпископів, щоб через них спасати людей, яких Він безмежно любить. «Ми отримуємо велику надію в той час, коли, здавалося б, її немає. Христос вибрав ще одного свого апостола і слугу», – сказав проповідник, звертаючись до владики Михайла.

Першоієрарх УГКЦ зауважив, що новий владика отримав незбагненний дар: «Ви будете розуміти, якою благодаттю вас помазав Дух Святий, коли вестимете Божий люд за собою. Навіть тоді, коли вас усі покинуть, Дух Святий буде діяти через вас. Ми посилаємо вас сьогодні до тих людей, які найбільш стривожені і потребують вашої присутності. Ту любов, яку ви сьогодні приймаєте у своє серце, роздайте іншим, і вона помножиться».

Наостанок Глава Церкви висловив слова підтримки новому екзархові, зазначаючи, що вся Церква молиться за нього, за те, щоб він «гідно і свято звершував своє служіння, щоб через його святительські руки Господня сила сходила на Божий люд і щоб Пречиста Діва Марія була йому провідницею і заступницею».

На хіротонії зокрема були Апостольський нунцій в Україні Архиєпископ Томас Едвард Галліксон, ординарій Одесько-Сімферопольської дієцезії РКЦ Броніслав Вернадський. Глава УГКЦ одразу висловив сподівання, що єпископ Броніслав буде добрим співбратом для владики Михайла в Одесі.

Апостольський нунцій у своєму привітальному слові зазначив, що сьогодні, у п’яту річницю єпископської хіротонії Блаженнішого Святослава, Українська Греко-Католицька Церква отримує наступника апостолів в особі владика Михайла. «Маємо привід для великої радості та надії для Церкви, особливо на Півдні України», – сказав він. Як представник Святішого Отця, Апостольський нунцій передав його апостольське благословення для всіх присутніх.

У хіротонії також узяли участь члени Синоду Єпископів УГКЦ: владика Василь (Семенюк), владика Михайло (Колтун), владика Гліб (Лончина), владика Степан (Меньок), владика Богдан (Дзюрах), владика Ярослав (Приріз), владика Йосафат (Говера), владика Йосиф (Мілян), владика Венедикт (Алексійчук). Співслужили і владики-номінанти Василь Тучапець та Богдан Манишин.

На свячення численно прибуло духовенство з Рима, з різних куточків України, особливо з Одеського екзархату, щоб одними з перших привітати свого нового екзарха.

Наприкінці Літургії владика Михайло звернувся до присутніх з подячним словом. «До нас, апостолів ХХІ століття, сьогодні звертається Ісус Христос і каже: “Не бійтеся, тільки віруйте в Бога”. Як віруюча людина, підношу свої очі до неба і чую: “Не бійся, Михайле, тільки віруй, бо ти знайшов ласку в Бога”. І за цю ласку хотів би сьогодні подякувати, найперше подякувати всемогутньому Богові, Отцеві, Сину і Святому Духові за дар життя, за покликання до монашого служіння, а особливо за дар священства», – сказав він.

Владика Михайло виховувався в спільноті редемптористів, але, каже він, хоча й отримав єпископські свячення, у душі бажає залишитися простим сином святого Альфонсо. І висловив сподівання, що в Одеському і Кримському екзархатах будуть місіонери-редемптористи.

Нововисвячений єпископ подякував усім і кожному, хто доклав зусиль, щоб сьогоднішній день відбувся в його житті. Тоді він попросив усіх, а особливо своїх батьків, помолитися за нього, щоб він був гідним трудівником у Господньому виноградинку.

Насамкінець Блаженніший Святослав пожартував: «Сьогодні сталася велика зміна в Синоді нашої Церкви… Я вже більше не буду наймолодшим єпископом. Владико, приймайте естафету… Ми сьогодні благаємо для вас в єдиного Бога в Трьох Особах мужності, мудрості, християнського геройства і ревності, дорогий владико Михайле».

Одразу після Архиєрейської Божественної Літургії з Чином хіротонії владики Михайла (Бубнія) відбулося освячення найбільшого дзвону Патріаршого собору.

Департамент інформації УГКЦ

Опубліковано у Без категорії | Теґи: , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.