У Києві триває Постійний Синод УГКЦ

Постійний Синод Української Греко-Католицької Церкви розпочався 8 грудня з Архиєрейської Літургії в Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві.

«Цією Літургією ми розпочинаємо Постійний Синод Української Греко-Католицької Церкви. Постійний Синод – це найвищий орган управління Церквою в міжсинодальний період», – зазначив Отець і Глава Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук).

Він привітав членів Постійного Синоду: владику Володимира (Війтишина), Архиєпископа і Митрополита Івано-Франківського, владику Кена (Новаківського), Єпарха Нью-Вестмінтерського (Канада), владику Ярослава (Приріза), Єпарха Самбірсько-Дрогобицького. Особливо Блаженніший Святослав привітав, як члена цього Синоду, владику Бориса (Ґудзяка) – першого ректора УКУ в Україні, сьогодні його президента, Правлячого архиєрея єпархії Святого Володимира з Парижа.

Синод розпочався у день, коли згадуємо Папу Климента. Саме тоді 50 років тому Патріарх Йосиф (Сліпий) оголосив світові та Церкві про створення Українського католицького університету.

З нагоди 50-річчя УКУ слово для проповіді Глава Церкви дав владиці Борису (Ґудзяку).

У своїй проповіді до вірних владика Борис зазначив, що в цей день ми з вдячністю згадуємо, як Патріарх Йосиф проголосив створення Українського католицького університету імені святого Климента, Папи Римського.

«За перших 25 років було 50 стаціонарних студентів. Він і сьогодні малий, як гірчичне зерно. І ми малі й ми ще не численні. А тим менше в нас важелів монетарних, але Христос каже сьогодні до мільйонів, до тебе і до мене, до мільйонів, яких ми огортаємо молитвами: Не бійся, тільки вір!» – закликав владика Борис.

Він провів паралель між сьогоденням і часами Папи Климента, який був у вигнанні Римською імперією на наших землях, де тоді було усього кілька християн.

«Які він мав шанси супроти Римської імперії, супроти імператора, який висилає Климента на мученику смерть на нашу українську землю, щоб своєю кров’ю, своїм свідченням сказати тобі й мені словами Ісуса: не бійтеся, тільки вірте і вона воскресне. Які шанси були в нашої катакомбної Церкви, яка тут представлена архиєреями, котрі відважилися тільки вірити, тільки не боятися. І вони стали свідками, як вона воскресла», – відзначив проповідник.

«Дорогі браття і сестри, не сумніваймося, яка на нас з вами відповідальність. Нам забагато дано, об’явлено, забагато ми бачили в країні страху токсичної травми тоталітаризму, в країні, де закрадаються мерзоти запустіння, де топчеться людська гідність, потрібно твоє свідчення, потрібна твоя віра, твоя молитва і твоя моральна сила», – наголосив архиєрей.

На переконання владики Бориса, сьогодні наша молодь показує нам віру. «Можливо, не вповні свідому, а оцю іскру, яку посилає Святий Дух, цю тотожність, яка є в нашому духовному ДНК. Ця гідність, яка Богом дана і яку ніхто не сміє перекреслити. Це та гідність, яка настільки висока, але яка через людський вибір, через підшіптування ворога людського роду інколи стає потоптаною. Часом доходить до того, що мерзота запустіння є перед нашими очима. Тому Церква тобі й мені проголошує це Євангеліє», – наголосив архиєрей.

Владика Борис нагадав, що сьогодні майже всі студенти УКУ – на майданах. Він закликав не боятися і брати з цих молодих людей приклад.

 

Департамент інформації УГКЦ

Опубліковано у Без категорії | Теґи: , , , , , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.