Церква не бере участі в змаганні за владу чи в політичних баталіях, тому що до влади приходять і відходять, політичні партії народжуються і зникають, а Христова Церква триватиме аж до кінця світу

Про це 14 січня, у празник Обрізання ГНІХ і Святого Василія Великого, сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) у проповіді до вірних під час Архиєрейської Літургії в храмі Святого Василія Великого, що в Києві.

Храм Святого Василія Великого відзначав цього дня свою 13-ту річницю з часу освячення. З Блаженнішим Святославом співслужили Архиєпископ Томас Едвард Галліксон, Апостольський нунцій в Україні, владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, та ще 30 священиків.

Предстоятель УГКЦ у своїй проповіді закцентував увагу на постаті святого Василія Великого, великого отця і учителя Церкви, та на обряді обрізання маленького Ісуса Христа.

«Ми сьогодні споглядаємо дитятко Ісуса, якому виповнюється 8 днів. За законним звичаєм Його приносять до первосвященика, щоб той вчинив над Ним обряд обрізання і дав Йому ім’я. Сам восьмиденний Спаситель для нас сьогодні є глибоким знаком присутності вічного у сучасному… Ми читаємо в книгах Старого Заповіту, що Господь створив світ за 6 днів, а 7-го – спочив. Отож усе те, що переминає, включене в семиденному тижні, а 8-й день відкриває нову перспективу. Є наче знаком присутності вічного. А сам знак обрізання є пам’яткою великої знахідки, яку свого часу залишив патріарх Авраам для своїх спадкоємців… Обрізання було знаком того, що люди знають, кому належать, де є вічний Бог. І Божий закон є дорогою до вічності», – пояснив проповідник.

Згадуючи особу святого Василія Великого, Предстоятель зазначив, що все його життя було підкорене єдиному пошуку – пошуку вічного, пошуку Бога.

Архиєрей пригадав розповідь друга і приятеля Василія Великого, святого Григорія Назіянського, який казав, що святий Василій вважав найпочеснішим звання християнина, бо християнин знайшов найбагатшого, наймудрішого.

«У хрещенні, прообразом якого було старозавітне обрізання, християнин стає причасником вічного життя, яке починається в момент хрещення, а сповниться тоді, коли ми зустрінемося з нашим Господом віч-на-віч», – каже Предстоятель УГКЦ.

Говорячи про сьогодення, Блаженніший Святослав просить людей у нинішніх суспільних, політичних обставинах нашого народу розрізняти, що переминає, а що є тим вічним, до чого потрібно прямувати і покласти його як фундамент нашого життя і майбутнього. Саме Христова Церква, переконує він, є носієм вічності в дочасному світі! Церква має те слово, про яке каже Христос: «Небо і земля пройдуть, а слова мої не пройдуть».

«Церква, за допомогою служіння усіх тих, хто покликаний нести слово вічності і відкрити для наших сучасників дорогу спасіння, не бере участі в змаганні за владу чи в політичних баталіях, тому що влада приходить і відходить, політичні партії народжуються і зникають, а Церква Христова триватиме аж до кінця світу. Тому сьогодні дуже важливо заглибитися в премудрість, яку залишив нам святий Василій – відкрити в собі високу гідність християнина. Не тільки не соромитися бути християнами там, де ми є, а шукати істину християнського життя, бути справжніми християнами понад усе. І вважати своє християнське ім’я найвищою доблестю і найпочеснішим званням», – наголосив Глава Церкви.

«Нехай наш Божественний Спаситель за молитвами святого Василія Великого допоможе нам у нашому сучасному пошуку і християнському житті», – побажав проповідник усім вірним і людям доброї волі.

Департамент інформації УГКЦ

 

Опубліковано у Без категорії | Теґи: , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.