Святий Дух провадить нас Ісусовими слідами, пригадуючи нам Його слова та вчиняючи здатними молитися. Папа Франциск з нагоди П’ятидесятниці

Душе Святий, джерело правдивого миру, призови людей, здатних пройти нелегким і благородним шляхом діалогу, справедливості і примирення», – це прохання дару миру українською мовою прозвучало під час «Молитви вірних» на святковому Євхаристійному богослуженні в базиліці Святого Петра у Ватикані, яке в неділю, 8 червня 2014 р., очолив Папа Франциск з нагоди П’ятидесятниці. Його прочитала сестра Анастасія Заброцька, СНДМ, а хор Сикстинської капели відповів: «Прийди, Духу Святий».

Під час проповіді Святіший Отець зазначив, що «прославлений Христос», Який сидить по правиці Отця, «не перестає здійснювати Свою обітницю, посилаючи на Церкву животворящого Духа, Який нас навчає, творить пам’ять та вчиняє здатними говорити».

Далі Наступник святого Петра пояснив кожен з цих трьох пунктів. «Святий Дух навчає нас, Він є внутрішнім вчителем. Він провадить нас вірним шляхом через життєві ситуації», – сказав Папа, додаючи, що Святий Дух навчає нас іти за Христом, адже більше ніж викладачем якогось вчення, Він є вчителем життя.

«Святий Дух пригадує нам, пригадує все те, що сказав Ісус. Він є живою пам’яттю Церкви. А пригадуючи, Він допомагає нам зрозуміти Господні слова», – вів далі Святіший Отець, зауваживши, що в цьому випадку мова не йде про вправу пам’яті, а про «суттєвий аспект присутності Христа у нас і в Його Церкві». Адже «Дух істини і любові» не лише пригадує нам все те, що Ісус сказав, але допомагає нам «дедалі більше заглиблюватися у сенс Його слів». А це вимагає відповіді з нашого боку, і «наскільки великодушнішою є наша відповідь, настільки більше Ісусові слова стають нашим життям». «Християнин без пам’яті не є справжнім християнином, він зупинився на половині шляху, він є в’язнем моменту», – додав Наступник святого Петра, побажавши, щоб Святий Дух оживив у кожному християнську пам’ять.

Щодо третього аспекту, то Папа зауважив, що Святий Дух, насамперед, вчиняє нас здатними розмовляти з Богом у молитві, адже молитва є даром благодаті. Він також вчить нас спілкуватися з людьми шляхом «братерського діалогу», розпізнаючи в них «братів і сестер». Крім того, Святий Дух спонукає нас промовляти до людей шляхом пророцтва, вчиняючи нас «смиренними і слухняними каналами Божого слова».

Текст із сайту Радіо Ватикану
Опубліковано у Без категорії | Теґи: , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.