Рада Церков вбачає загрозу для свободи віросповідання в антидискримінаційних ініціативах Уряду

Глави конфесій занепокоєні антидискримінаційним законом

КИЇВ – Особливу тривогу викликають положення законопроекту № 2342, що несуть у собі загрозу звуження свободи віросповідання та свободи вираження поглядів, запроваджуючи особливий правовий захист для прихильників одностатевих стосунків.

Про це заявила Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій у зверненнях, спрямованих 28 березня 2013 року на адресу Президента України, Прем’єр-міністра, голови та лідерів фракцій Верховної Ради, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Законопроект, внесений  до парламенту Кабінетом Міністрів, вводить до законодавства України новий термін “сексуальна орієнтація”, пропонує уточнити визначення та форми дискримінаційних дій у Законі України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні» та посилити відповідальність за них.

“У разі прийняття та застосування цих норм, звичайна проповідь про гріх гомосексуалізму, про Божественний задум сім’ї як союзу чоловіка і жінки, а також публічні заяви віруючих людей про протиприродність одностатевих відносин та на користь традиційних сімейних цінностей, можуть бути кваліфіковані як дискримінація у тій чи іншій формі”, – йдеться у зверненнях за підписом Головуючого у ВРЦіРО архієпископа Григоріса Буніатяна.

Глави церков і релігійних організацій наголошують, що “прийняття законопроекту № 2342 та подальше розширення сфери дії Закону України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні» на практиці може привести до того, що релігійні організації під примусом держави (зокрема, у судовому порядку) будуть примушуватись до працевлаштування осіб із нетрадиційною сексуальною орієнтацією”.

Вони не виключають появи на практиці “випадків, коли обумовлені Священними Писаннями позиція та дії віруючих громадян та релігійних організацій на підтримку традиційних сімейних цінностей, зможуть кваліфікуватись як адміністративний проступок або злочин”.

На переконання Всеукраїнської Ради Церков, у своєму прагненні захистити громадян від різного роду дискримінації держава не повинна зневажати фундаментальним правом на свободу віросповідання та конституційним принципом відокремлення держави від церкви і релігійних організацій.

Як повідомляв ІРС, пропоновані Урядом поправки встановлюють цивільну, адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення Закону про протидію дискримінації в Україні. Поряд із цим запроваджується презумпція винуватості громадян чи юридичних осіб у цивільних позовах проти них, що покладає на відповідача обов’язок за допомогою доказів заперечувати звинувачення у дискримінаційних діях.

Нагадаємо, що у Декларації «Про негативне ставлення до явища гомосексуалізму та спроб легалізації так званих одностатевих шлюбів (реєстрації одностатевих партнерств)» від 15.05.2007 року глави українських конфесій заявили, що не виступають за дискримінацію осіб, які вважають себе гомосексуалістами. Водночас Церкви і релігійні організації категорично проти того, щоб гомосексуальний спосіб життя й поведінка трактувалися як природні, нормальні й корисні для суспільства й особистості.

Всеукраїнська Рада Церков заявила, що “виступає категорично проти законодавчого встановлення в Україні одностатевих шлюбів чи реєстрованих одностатевих партнерств, проти пропагування одностатевої сексуальності, оскільки шлях віддалення закону від суспільної моралі веде у прірву”.

Інститут релігійної свободи, Київ
www.irs.in.ua

Опубліковано у Без категорії | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.