Присягою біля мощів блаженного Василя Величковського розпочав свою роботу цьогорічний Синод Єпископів УГКЦ

Перший офіційний акт цьогорічного Синоду Єпископів УГКЦ відбувся у храмі Святого Йосифа, в якому перебувають мощі блаженного священномученика Василя Величковського. Синодальні отці склали присягу на дотримання таємниці (відео) та помолилися про поміч Святого Духа у своїй роботі (відео). Очолив Молебень до Святого Духа Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ. З ним співслужили митрополити та єпископи – члени Священного Синоду, – які прибули з України, Канади, США, Польщі, Бразилії, Аргентини, Німеччини, Великобританії, Італії та Австралії. Усього в засіданнях цьогорічного Синоду візьмуть участь 38 єпископів, включно з кількома емеритами.

При вході до храму членів Синоду привітав о. Богдан Лукій, ЧНІ, парох парафії Святого Йосифа. Він вручив Блаженнішому Святославу особистий хрест блаженного священномученика Микити Будки, 100-річчя прибуття якого до Канади Українська Греко-Католицька Церква святкує цього року. Від імені редемптористів Йорктонської провінції Чину Найсвятійшого Ізбавителя та всіх парафіян парафії Святого Йосифа синодальних отців вітав о. Ларрі Кондра, ЧНІ, протоігумен цієї провінції. У храмі на молитві були сестри служебниці, оргкомітет Синоду та численні волонтери, які допомагають редемптористам приймати прочан, котрі прибувають до каплиці та музею Блаженного священномученика Василя Величковського.

Текст присяги від імені усіх присутніх зачитав найстарший за єпископськими свяченнями Владика Василь (Лостен), Єпископ-емерит Стемфордської єпархії. Після складання присяги відбувся процесійний похід синодальних отців до каплиці Блаженного священномученика Василя Величковського. Першим у процесії ніс запалену свічку, як символ живої віри, наймолодший за єпископськими свяченнями Владика Борис (Ґудзяк), хіротонізований 26 серпня 2012 року на Апостольського екзарха для українців греко-католиків у Франції, Швейцарії та країнах Бенілюксу.

У каплиці єпископи просили заступництва блаженного священномученика Василя, великого подвижника віри та в’язня комуністичних таборів, для успішного проведення Синоду. Відтак вони відвідали Музей блаженного Василя Величковського, де екскурсію для них провів о. Іван Сіянчук, завідувач, разом із співпрацівниками.

Фоторепортаж

Секретаріат Синоду Єпископів УГКЦ

Додаток

Санктуарій Блаженного священномученика Василя Величковського знаходиться в храмі Святого Йосифа при монастирі отців редемптористів у Вінніпезі. Цього року парафія Святого Йосифа святкує своє 60-річчя. Блаженний Василь Величковський прибув до Канади в червні 1972 року, після того як був висланий з території Радянського Союзу в січні того ж року.

Блаженний був двічі ув’язнений радянським режимом: уперше – 1945 року, коли після довгих годин допитів та тортур був засуджений за «антирадянську пропаганду» до кари смерті, яка згодом була замінена на 10 років таборів суворого режиму; удруге – вже як єпископ і очільник переслідуваної Церкви в Україні. Сталося це в січні 1969 року, шість років після того, як Патріарх Йосиф висвятив його на єпископа в одному з московських готелів безпосередньо перед своїм відбуттям до Рима.

Під час другого ув’язнення, яке проходило в місті Комунарську (Східна Україна), блаженний Василь Величковський зазнав великих фізичних і психічних тортур. Є свідчення, що він став об’єктом медичних експериментів, внаслідок чого його здоров’я було повністю зруйноване.

Після визволення з радянських концтаборів блаженний Василь прожив трохи більше як один рік і помер 30 червня 1973 року у Вінніпезі.

Після того як блаженний Папа Іван Павло ІІ під час свого пастирського візиту до України 2001 року беатифікував Василя Величковського разом з іншими ісповідниками віри УГКЦ, його чесні мощі влітку 2002 року було ексгумовано. Саме тоді виявилося, що вони залишилися нетлінними. Їх було урочисто перенесено з цвинтаря до храму Святого Йосифа, де відтоді діє музей блаженного. А каплиця з мощами Василя Величковського стала місцем паломництва багатьох людей – не тільки християн різних конфесій, а й представників інших релігій: євреїв, мусульман…

Один равин, який часто навідується до санктуарію, пояснює причину свого приходу: «Я відчуваю, що цей чоловік був справді великим праведником, бо тут, при його мощах, віднаходжу мир і тут дуже легко молитися».

За заступництвом блаженного Василя Величковського віруючі отримують чисельні ласки. На доказ цього біля мощів зберігаються милиці одного малого хлопця, який за молитвами до блаженного Василя зазнав чудесного зцілення від невиліковної недуги ніг. Останнім часом були зафіксовані випадки мироточення святих речей, пов’язаних з особою блаженного Василя Величковського: реліквій та ікон блаженного, хреста, розміщеного над його мощами, а також ікони Матері Божої Неустанної Помочі, яка знаходиться при вході до каплиці Блаженного Василя Величковського.

 

 

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.