Проща до Крилосу: духовна вісь Галич – Київ

Понад 20 000 прочан зібрала Друга всеукраїнська проща до Галицької Чудотворної ікони Матері Божої у селі Крилос (Давній Галич), що відбувалась 3-4 серпня цього року. Проща була присвячена Року віри і розпочала ювілейні святкування УГКЦ з нагоди 1025 –ліття Хрещення Руси-України. Прочани мали можливість приступити до сповіді і Святого Причастя, побачили театралізовану Хресну дорогу, приклалися до Чудотворної ікони Божої матері, взяли участь у нічному поході зі свічками до джерела з цілющою водою та у нічних чуваннях.

Кульмінацією прощі стала архієрейська Божественна літургія, яку очолив Блаженніший Святослав у  співслужінні з Архиєпископом і Митрополитом Івано-Франківським Володимиром (Війтишиним), Архиєпископом і Митрополитом Львівським Ігорем (Возьняком), Єпархом Сокальсько-Жовківським Михайлом (Колтуном), Адміністратором Коломийсько-Чернівецької єпархії, Екзархом Одесько-Кримським Василем (Івасюком), Адміністратором Стрийської єпархії владикою Тарасом (Сеньківим) та численним духовенством. «Голос віри наших предків покликав нас до цього древнього Галича, зазначив у проповіді Блаженніший Святослав. – Як відомо з історії, після упадку Києва під натиском азіатських орд саме Галич став спадкоємцем Київської давньоукраїнської держави і Церкви».

Блаженніший Святослав розважив над недільним Євангелієм, де йшлось про розслабленого паралітика, якого принесли до Ісуса для оздоровлення і якому Ісус простив гріхи. Цей уривок з Євангелія дає відповідь на запитання: Чи може бути здоровою людина без віри в Бога та чи може бути здоровим суспільство, в якому немає Бога?

Патріарх Святослав подякував прочанам, що так чисельно прийшли на прощу, щоб оновити свою віру, отримати прощення гріхів, адже основною умовою прощі є сповідь.

Також перед молитвою «Символ віри» відбувся чин відновлення хресних обітів.

У колишніх митрополичих палатах, у яких тепер музей історії Древнього Галича, з Блаженнішим Святославом зустрілись журналісти. Блаженніший прокоментував святкування 1025-ліття Хрещення Руси-України та освячення Патріаршого собору у Києві, відповів на запитання щодо майбутнього Крилосу як відпустового місця, скільки паломників бере участь у прощах щороку, про розвиток паломницького руху на Сході України та ін.

Прочани до Крилосу мали можливість відвідати музей історії Давнього Галича, де колись були Митрополичі палати. У музеї історії Давнього Галича було виставлено на огляд гіпотетичні реконструкції корон давніх володарів Руси-України: короля Данила Галицького, Володимира Великого та його дружини Анни. Багато експонатів музею не виставляються за браком місця. Тож керівництво мріє про те, щоб збудувати новий музей, а історичну архітектурну пам’ятку – Митрополичі палати – передати у користування Церкви.

Опубліковано у Без категорії | Теґи: , , , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.