Представник УГКЦ взяв участь у симпозіумі зі cхідного канонічного права в Римі

23-25 квітня 2014 року в Римі відбувався симпозіум зі східного церковного права на тему: “Східне канонічне право – 50 років після ІІ Ватиканського Собору”.

Під час наукових засідань учасники, доповідачі і слухачі свою увагу зосередили на вивчені доктрини ІІ Ватиканського Собору, яка стала в подальшому однією з основних джерел у редагуванні нового католицького церковного законодавства (Кодексу канонічного права, проголошеного в 1983 р., і Кодексу канонів Східних Церков, проголошеного в 1990 р.).

Крім вивчення соборових документів, учасники зосередили свою увагу на тому, як реалізуються права Східних Католицьких Церков після проголошення цих документів.

Наукові доповіді, хоча і були різної тематики, та все-таки зуміли показати ті ділянки з життя Східних Католицьких Церков, які потребують ще й сьогодні більшого вивчення та пояснення. Теми стосувалися екуменічних відносин, а саме: подружжя між католицькою стороною і вірним, приналежним до Православної Церкви чи протестантської спільноти. Ішлося також про можливість православного вірного приступати до святих таїнств Покаяння і Євхаристії в Католицькій Церкві, про збереження власного обряду всіма східними вірними в нових місцях, де ще немає ієрархічних структур власної Церкви, про право і обов’язок Предстоятелів Східних Католицьких Церков, які покликані допомагати вірним зберегти власну церковну ідентичність на нових поселеннях, про церковні відносини між різними Церквами свого права, які виконують своє служіння на одній національній території, про значення і завдання Синоду Єпископів Патріаршої Церкви, про розвиток і сучасний стан УГКЦ, Греко-Католицької Церкви у Словаччині і в Угорщині тощо.

Організаторами симпозіуму були римські вищі навчальні заклади: Папський східний інститут (PIO) і Папський університет святого Томи Аквінського (Angelicum). Учасником від УГКЦ був о. д-р Андрій Танасійчук, заступник голови канонічного відділу Патріаршої курії, викладач східного права у Венеції.

 

Департамент інформації УГКЦ

 

Опубліковано у Без категорії | Теґи: , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.