Оприлюднено послання Папи Франциска на ХХІХ Всесвітній День Молоді

«Блаженні вбогі духом, бо їхнє царство небесне» (Мт 5,3), – ці Христові слова з Нагірної Проповіді, записані євангелистом Матеєм, стали темою послання Папи Франциска на ХХІХ Всесвітній День Молоді, який цього року відзначатиметься у Квітну Неділю, 13 квітня 2014 р., на місцевому рівні, тобто, в дієцезіях та єпархіях.

У четвер, 6 лютого 2014 р., у Ватикані оприлюднено перше послання до молоді Папи Франциска, який продовжив традицію, започатковану блаженним Іваном Павлом ІІ та підтриману Венедиктом XVI. Після незабутньої зустрічі з молоддю у липні минулого року в Ріо-де-Жанейро, Святіший Отець далі веде діалог з юнаками і дівчатами, пропонуючи протягом трьох років духовного приготування до наступної такої зустрічі у Кракові в 2016 році роздумати над Євангельськими блаженствами, яким присвячені теми ВДМ 2014, 2015 та 2016 років. Цим Папа підтверджує, що вважає Нагірну проповідь Христа головним орієнтиром в житті християнина, покликаного вчинити блаженства конкретною програмою свого життя.

У своєму першому посланні до молоді Папа Франциск пригадує юнакам і дівчатам, що Сам Ісус показав нам шлях, яким слід прямувати, втілюючи Євангельські блаженства у життя. Жити ними в сучасному світі є для молоді справжнім викликом наслідувати Христа, йдучи проти течії та даючи свідчення їхній революційній новизні. Оскільки неможливо бути християнами, і при цьому мати «дріб’язковий» погляд на життя, Святіший Отець закликає молодь відкидати будь-які пропозиції «дешевого щастя» та віднайти сміливість прагнути «справжнього щастя», яке може дати лише Господь Бог.

Входячи у тему цьогорічного Всесвітнього Дня Молоді, Папа пояснює, що означає бути «убогими духом». Сам Ісус обрав шлях пониження та бідності, і з цього випливає наполегливий заклик наслідувати Його, прикладом чого може бути святий Франциск з Ассізі. За словами Святішого Отця, християнська молодь покликана до навернення, до прийняття євангельського стилю життя, позначеного поміркованістю, шуканням суттєвого та конкретною солідарністю до бідних. Адже бідні, як пояснює Вселенський Архиєрей, з одного боку, є «страждаючим Христовим тілом», яке кожен з нас покликаний особисто обійняти, але з іншого – вони можуть стати для нас справжніми вчителями життя, адже вони мають багато-чого запропонувати на загальнолюдському та духовному рівнях.

Папа підкреслює зв’язок між темою ВДМ в Ріо-де-Жанейро: «Ідіть та зробіть учнями всі народи» та євангельським блаженством вбогих духом. Адже, за його словами, «євангельська убогість є фундаментальною передумовою поширення Божого Царства», бо ж саме із найпростіших сердець найчастіше випливає справжня радість, яка є промотором євангелізації.

Святіший Отець також пригадує про тридцяту річницю вручення молоді світу Хреста Ювілейного Року Спасіння, що припадає на 22 квітня. «Саме від цього символічного акту блаженного Івана Павла ІІ розпочалося велике паломництво молоді, яке відтоді не перестає проходити всіма континентами». У цьому контексті Папа Франциск зазначив, що після канонізації, що відбудеться у неділю після Пасхи, святий Іван Павло ІІ «буде великим небесним покровителем ВДМ, засновником та провідником яких він був»

Текст із сайту Радіо Ватикану

Опубліковано у Без категорії | Теґи: , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.