Папа: Закритість на Святого Духа – це не тільки брак свободи, але й гріх

«Світ потребує чоловіків та жінок, які не закриті у собі, але сповнені Святим Духом», – наголосив Папа Франциск, проповідуючи під час святкового Євхаристійного богослуження, яке він очолив у неділю, 24 травня 2015 р., в базиліці Святого Петра з нагоди урочистості П’ятидесятниці. Коментуючи біблійні читання Святіший Отець звернув увагу на як Святий Дух діє на окремих осіб і на спільноту: провадить до повноти істини, оновляє землю та подає Свої плоди.

Коли Ісус обіцяє своїм учням Святого Духа, то називає Його «Духом істини» і пояснює, що Його дією буде те, що Він «дедалі глибше впроваджуватиме їх у розуміння того, що Він, Месія, сказав і зробив». «Апостолам, нездатним перенести згіршення страстей їхнього Учителя, Святий Дух дасть новий ключ для розуміння, впроваджуючи їх в істину та красу події спасіння», – зауважив Наступник святого Петра, вказуючи на те, що апостоли, які спочатку були перелякані і перебували за зачиненими дверима, вже більше не соромитимуться Христа і не боятимуться людського суду, збагнувши «повноту істини», звіщатимуть її всім.

«Святий Дух, Якого Христос послав від Отця, і Дух-Творець, Який дав життя кожній речі – це той самий Дух, – вів далі Папа. – Тому, пошана до створіння є вимогою нашої віри: “сад”, в якому ми живемо, не доручений нам для того, щоб ми його визискували, але для того, щоб ми його обробляли та з пошаною оберігали». А це стає можливим лише тоді, коли Адам, «людина, створена з землі», дозволяє Святому Духові оновити себе, наново створити за прикладом Христа, нового Адама.

Святий Павло у Посланні до Галатів описує, якими є плоди Духа, протиставляючи схильності плоті, якими є діла егоїстичної людини, закритої на діяння Божої благодаті, та наслідки відкритості на діяння Святого Духа, з чого випливає наполегливий заклик: «Духом ходіте».

«Світ потребує відкритих чоловіків та жінок, наповнених Святим Духом. Закритість на Святого Духа є не лише браком свободи, але й гріхом. Існує чимало способів закритися на Святого Духа: в егоїзмі власної користі, в суворому легалізмі, схожому до наставлення законовчителів, яких Ісус називає лицемірами, через брак пам’яті про те все, чого Ісус нас навчив, живучи християнським життям не як служінням, але для шукання особистої вигоди, тощо. Світ, натоміть, потребує сміливості, надії, віри та витривалості учнів Христа. Світ потребує плодів Святого Духа», – наголосив Папа, зазначаючи, що скріплені Святим Духом, станемо здатними «безкомпромісно боротися проти гріха та корупції, яка дедалі більше, день-за-днем, поширюється у світі, та з терпеливою витривалістю посвячуватися ділам справедливості і миру».
Радіо Ватикан

Опубліковано у Без категорії | Теґи: , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.