Папа про те, як звіщати Євангеліє у містах

Намагатися передавати разом з пастирями суть Євангелія, а не «додатки» до нього закликав мирян Папа Франциск, приймаючи у суботу, 7 лютого 2015 р., членів та радників Папської Ради в справах мирян, які брали участь у пленарній асамблеї цього відомства, під час якої розглядалася тема «Зустрітися з Богом у серці міста».

За словами Святішого Отця, вивчення викликів, пов’язаних з урбаністичними культурами, дійсно важливий, адже сьогодні більша частина людей нашої планети живе у містах, що має сильний вплив на «ментальність, культуру, стилі життя, міжоособові взаємини та релігійність людей». «Міста, – додав він, – представляють великі нагоди й великі загрози: вони можуть бути прекрасним простором свободи і здійснення людини, але також – жахливим простором дегуманізації та нещастя». Адже трапляється так, що навіть впорядковане ззовні місто може породити всередині себе «анти-місто», в якому, поряд з громадянами, існують «негромадяни» – невидимі люди, позбавлені засобів та людського тепла.

Перед обличчям цього, – вів далі Папа, – «ми повинні пам’ятати про те, що Бог ніколи не покидає міста», й у місті також можна Його зустріти. Тому ніколи не слід піддаватися «песимізмові та духові поразки», зберігаючи «погляд віри на місто», здатний розпізнати Бога, «Який мешкає в його домівках, на його вулицях та площах», супроводжуючи людські пошуки сенсу життя. «І Церква бажає послужити цьому щирому пошукові, притаманному багатьом серцям, який вчиняє їх відкритими на Бога. Вірні миряни покликані, насамперед, безстрашно виходити назустріч людям міста», – зауважив Наступник святого Петра, закликаючи розбивати мури байдужості й анонімності, «набравшись відваги зробити перший крок», щоби стати «апостолом свого кварталу».

«Стаючи радісними вістунами Євангелія своїм співгромадянам, вірні миряни відкриватимуть, що існує багато сердець, які Святий Дух вже приготував для прийняття їхнього свідчення, їхньої близькості та уваги», – сказав Святіший Отець, вказуючи на важливість дбання про те, формування мирян, щоб вони «вміли споглядати на місто Божими очима» та пам’ятали, що їхнє життя згідно з Євангелієм «завжди має великий суспільний вплив».

На думку Глави Католицької Церкви, важливо, аби «в оновленому місійному запалі, спрямованому на міста, миряни вміли, у сопричасті зі своїми пастирями, передавати суть Євангелія, а не його, так би мовити, додатки». Бо лише так можна запропонувати у всій її силі, красі та простоті «визволяючу благовість Божої любові та спасіння, запропонованого нам Христом».

Радіо Ватикан

Опубліковано у Без категорії | Теґи: , , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.