Папа Франциск зустрівся з єпископатом Польщі

На порозі канонізації блаженного Івана Павла ІІ Папа Франциск зустрівся з єпископами Польщі, які цими днями прибули до Ватикану з візитом «Ad limina apostolorum», який, згідно із нормами канонічного права, єпископські конференції здійснюють кожні п’ять років. На зустрічі із Вселенським Архиєреєм серед польських єпископів були також два владики Української Греко-Католицької Церкви у Польщі: Володимир Ющак, ЧСВВ, єпарх Вроцлавсько-Ґданський, та Євген Попович, єпископ-помічник Перемисько-Варшавський.

«Цей великий Пастир [Іван Павло ІІ], – наголосив Святіший Отець у письмовому зверненні до єпископів, яке передав учасникам зустрічі, – супроводжує нас з Неба і пригадує нам про важливість духовної та душпастирської єдності між єпископами… Ніхто і ніщо не повинно вносити поділи серед вас, дорогі брати. Ви покликані будувати спільність і мир, що закорінені в братній любові, та давати у цьому підбадьорюючий приклад». Папа теж підкреслив, що зустрічі з єпископами Польщі ще раз вказали на те, що Церква у тій країні «має великий потенціал віри, молитви, милосердної любові та християнської практики»; а це, у свою чергу, сприяє християнському вихованню поляків та ще тіснішій співпраці мирян і духовенства на церковній та соціальній площинах. Він заохотив шукати відповідні душпастирські засоби перед обличчям нових викликів, які сьогодні стоять перед церковною спільнотою, таких як ідея вседозволеності, ворожість і недовір’я до істини, настороженість з приводу опору Церкви щодо питання панівного релятивізму.

Далі у зверненні Папа Франциск вказав на сім’ю, як на місце, де люди вчаться співжити у відмінностях і належати іншим, де батьки передають віру дітям. На переконання Єпископа Риму, сім’я «повинна бути у центрі звичайного душпастирського служіння єпископа», бо змінений у нашому суспільстві погляд на подружнє життя впливає також на ментальність християн, зокрема у площині нерозривності подружжя. Папа також звернув увагу на необхідність призадуматись, у який спосіб слід приготовляти молодь до подружнього зв’язку, сприяючи тому, щоб вони дедалі більше усвідомлювали красу цього зв’язку, що ґрунтується на любові та відповідальності.

Серед іншого, Святіший Отець звернув особливу увагу на молодь, маючи на увазі Всесвітню зустріч молоді у Кракові, заплановану на 2016 рік, вказуючи на те, що молоді люди часто шукають чогось глибокого і величного, тому потрібно вийти назустріч цьому їхньому бажанню, використовуючи при цьому широкі можливості катехизації. Папа наголосив, що він усвідомлює, що в Польщі більшість учнів беруть участь в шкільних катехизаціях, здобуваючи знання правд християнської віри. «Однак, християнська релігія не є абстрактною наукою, але екзистенціальним пізнанням Христа, особистими взаєминами з Богом, Який є Любов’ю», – підкреслив він.

Іншою темою, яку заторкнув Папа Франциск у своєму зверненні до польських єпископів, було питання покликання до священичого та богопосвяченого життя. В священичому служінні світло свідчення, іноді, може бути затьмарене, якщо забракне місійного духу, бажання «вийти» на місії, шукаючи та приймаючи тих, які очікують Доброї Новини про Ісуса. Цей апостольський стиль вимагає також духа убогості, духа зречення, щоб бути вільними у звіщенні Євангелія та щирими у свідченні любові. Папа висловив свою стурбованість зменшенням покликань до богопосвяченого життя також у Польщі.

На закінчення Вселенський Архиєрей звернув увагу польських єпископів на бідних і потребуючих, яких також і в їхній країні є чимало, закликаючи бути близькими до всіх тих, які потребують їхньої допомоги та підтримки, не забуваючи при цьому й про бідних мігрантів та громадян інших країн.

Радіо Ватикану

Опубліковано у Без категорії | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.