Папа Франциск запевнив духовну близькість Вселенської Церкви до України, «яка переживає важкий період»

Мир є надійним лише тоді, коли вирощується багатьма руками. На це звернув увагу Папа Франциск, приймаючи у четвер, 26 червня 2014 року, учасників 87-ї асамблеї Ради організацій, які допомагають Східним Католицьким Церквам (R.O.A.C.O.).

Як ми повідомляли, від 23 до 26 червня у Ватикані відбувалися засідання цієї Ради, на порядку денному якої, серед іншого, була підтримка УГКЦ, тому в них брали участь також Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, та архиєпископ Томас Е. Галліксон, Апостольський нунцій в Україні.

Насамперед Святіший Отець зауважив, що ця зустріч з Конгрегацією для Східних Церков та R.O.A.C.O. дає йому знову, через місяць після паломництва до Святої Землі, нагоду «ще раз обійняти всі Церкви Сходу». «Разом, – сказав він, – складаємо подяку Богові й молимося за те, щоб ця апостольська подорож, як добрий засів, принесла щедрі плоди. До їх проростання і зростання причиниться Господь, якщо ми ввіряємо себе Йому на молитві та, незважаючи на перешкоди, витривало ходимо стежками Євангелія».

Одним із плодів цього візиту було спільне благання про мир на Святій Землі, що відбулося у Ватикані за участю палестинського та ізраїльського лідерів. У цьому контексті Папа зауважив: «Оливкове дерево, яке я посадив у Ватиканських садах разом з Константинопольським патріархом та Президентами Ізраїлю і Палестини, пригадує про той мир, який є надійним лише тоді, коли вирощується багатьма руками. Однак той, хто береться за його вирощування, не повинен забувати, що його зростання залежить від справжнього Агронома, яким є Бог. Зрештою, справжній мир не може дати світ, його нам дарує Ісус Христос. Тому, незважаючи на важкі рани, яких він зазнає також і сьогодні, він завжди може воскреснути». Святіший Отець подякував доброчинцям за те, що вони сприяють цьому ділами милосердя, адже «єдністю і милосердям Христові учні творять мир у кожному народі та спільноті, долаючи існуючі дискримінації».

За словами Наступника святого Петра, «першими покликаними» вирощувати мир є християни Сходу. Він побажав, щоб вони «сподіваючись іноді проти будь-якої надії, залишаючись там, де вони народилися і де від самого початку прозвучала Добра Новина Божого Сина, що став людиною», змогли досвідчити, що блаженними є «миротворці, бо вони синами Божими назвуться». Святіший Отець також побажав, щоб християнам Сходу не забракло підтримки Вселенської Церкви, щоб вони змогли «зберегти впевненість у тому, що полум’я П’ятдесятниці, сила Любові, може спинити вогонь зброї, ненависті й помсти».

«Зокрема, братам і сестрам Сирії та Іраку, їхнім єпископам і священикам, висловлюю разом із вами близькість всієї Католицької Церкви, – вів далі Папа. – Поширюю її на Святу Землю і Близький Схід, як також на улюблену Україну, в цьому дуже важкому періоді, який вона переживає, і на Румунію, які також були присвячені ваші праці. Закликаю вас не припиняти великодушні зусилля, підтримуючи їх».

Радіо Ватикану

 

Опубліковано у Без категорії | Теґи: , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.