Папа Франциск: Великий Піст – це час для переміни життя, а не для лицемірної святості

Лицемірство є ознакою того, що перебуваємо далеко від Бога. На це звернув увагу Папа Франциск, говорячи про справжній сенс навернення у проповіді під час ранкової Святої Меси у вівторок, 18 березня 2014 р., в каплиці «Дому святої Марти». Він перестеріг від небезпеки вважати себе кращим за інших, адже «всі ми потребуємо бути виправданими».

Коментуючи перше читання, а це був уривок з Книги Ісаї, в якому прозвучав Господній заклик до навернення, Святіший Отець зауважив, що навернення є ключовим словом Великого Посту – сприятливого часу, щоб наблизитися до Ісуса. Слова пророка Ісаї вказують нам та те, «що всі ми потребуємо перемінити життя», добре приглянутися до своєї душі, де «завжди знайдемо щось», що слід направити. І саме цим «виправленням життя», наближаючись до Господа, є період Чотиридесятниці. Однак, Господь Бог очікує «щирого наближення», перестерігаючи перед лицемірством.

«Що роблять лицеміри? Вони гримуються, прикидаються добрими: маскуються, щоб виглядати немов святі образки, моляться напоказ, вдивляючись у небеса, почуваються праведнішими за інших, з презирством ставляться інших», – зазначив проповідник, додаючи, що такі люди кажуть про себе: «О, я великий католик, бо мій дядько був великим доброчинцем, я належу до ось такої сім’ї… я знайомий з отим єпископом чи з таким-то кардиналом…» Вони вважають себе кращими за інших, але це – лицемірство, бо «ніхто сам не виправдовується, всі ми потребуємо бути виправданими, а єдиним, Хто може нас виправдати, є Ісус Христос».

Саме тому, за словами Папи, ми потребуємо наблизитися до Господа, щоб не бути «загримованими християнами». Але що вказує на те, що ми «справді наближаємося до Господа»? Відповідь знаходимо у тому ж читанні з пророка Ісаї, через якого Господь промовляє: «Віддаліть від моїх очей ваші злодіяння, перестаньте чинити зло та навчіться добро чинити». Отож, цією ознакою є дбання про хворого, бідного, потребуючого ближнього.

«Сам це і є мірилом. Лицеміри не вміють так чинити, не можуть, бо вони настільки переповнені самі собою, що стають сліпими, дивлячись на інших. Коли ж хтось хоч трохи поступає вперед і наближається до Господа, Господнє світло допомагає йому побачити ці речі, і він іде допомагати ближнім. Це і є ознакою навернення», – наголосив Святіший Отець, додаючи, що хоч це і не є ознакою «повноти навернення», якою є зустріч з Ісусом Христом, але є вірним знаком того, що ми перебуваємо на правильній дорозі.

«Великий Піст є для того, щоб направити, впорядкувати, перемінити життя, щоб наблизитись до Господа. Ознакою того, що ми далекі від Бога є лицемірство. Бо лицемір не потребує Бога, думає, що сам себе спасає, і прикидається святим. А ознакою того, що ми наблизились до Господа Бога через покаяння, просячи прощення, є дбання про потребуючих ближніх», – підсумував Папа, побажавши всім «світла, щоб пізнавати те, що діється у нас всередині, та відваги навернутися». «Як це прекрасно бути поруч з Господом», – наголосив він.

Текст із сторінки
сайту Радіо Ватикану

Опубліковано у Без категорії | Теґи: , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.