Папа Франциск: Треба молитися за ворогів, щоб Господь перемінив їхні серця

Любити ворогів нелегко, але цього від нас вимагає Ісус. Про це Папа Франциск пригадав, проповідуючи 18 червня 2013 р. вранці під час Святої Меси в каплиці резиденції «Дім Святої Марти». Він підкреслив, що для того, аби могти простити ворогам, фундаментальною справою є молитися за них.

Святіший Отець поставив питання про те, як можливо любити ворогів, у загальнолюдському контексті. Як можна любити тих, які приймають рішення про бомбардування, вбиваючи багатьох людей? Як можна любити тих, «які задля любові до грошей» перешкоджають доступові похилих віком до ліків, залишаючи їх помирати? Чи тих, які шукаючи виключно особистих інтересів, чинять багато зла? Але цього від нас вимагає Ісус.

За словами Папи, ми всі маємо ворогів, але, по-суті, ми самі можемо стати ворогами для інших, просто не бажаючи їм добра. Любити ворогів не є легко. «Ми іноді думаємо, що Ісус вимагає від нас забагато», – зауважив проповідник, але ми мусимо так чинити, бо інакше ми не є християнами.

Як це можливо? Святіший Отець пригадав про дві речі, яких нас навчає Христос. Перша, це споглядати Небесного Отця, Який наказує сонцю сходити над злими і над добрими, а друга, це заклик «бути досконалими, як Небесний Отець досконалий». Мститися, натомість, не по-християнськи.

Ми зможемо це осягнути, молячись. «Молитися! Це те, що нам радить Ісус: “Моліться за ворогів ваших! Моліться за тих, які вас переслідують”. Моліться! Це означає сказати Богові: “Переміни їхнє серце. У нього кам’яне серце, тож зміни його, дай йому тілесне серце, яке є чутливим і любить”, – наголосив Папа Франциск, додаючи: – Залишаю лишень ось це запитання, а кожен з нас нехай відповість на нього у своєму серці: “Чи молюся за своїх ворогів? Чи молюся за тих, які не бажають мені добра?” Якщо відповідь буде “так” то я скажу: “Вперед, молися ще більше, це – добра дорога”. Якщо відповідь є “ні”, то Господь скаже: “Бідолахо, також і ти є неприятелем для інших!” Треба молитися, щоб Господь перемінив їхні серця».

Опубліковано у Без категорії | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.