Папа Франциск: справжнім багатством є Божа любов, якою ділимося з ближніми

Спогадами і враженнями про першу Апостольську подорож і про Всесвітній День молоді у світлі недільних біблійних читань Папа Франциск поділився з численними прочанами, які у неділю, 4 серпня 2013 р., заповнили площу Святого Петра у Ватикані, щоб вперше у місяці серпні проказати молитву «Ангел Господній» під проводом Святішого Отця.

«Минулої неділі, – розпочав Папа, – я перебував у Ріо-де-Жанейро. Тоді завершувалася Свята Меса та Всесвітній День Молоді. Вважаю, що всі ми повинні разом подякувати Господу Богу за великий дар, яким ця подія була для Бразилії, для Латинської Америки та для всього світу. Це був черговий етап паломництва молоді через континенти з Христовим хрестом». Святіший Отець наголосив, що не слід забувати, що Всесвітні Дня Молоді не є «феєрверками», «хвилинами ентузіазму, мета яких зосереджена у них самих», але етапами «довгої подорожі, яка розпочалася 1985 року з ініціативи Папи Івана Павла ІІ», який вручив молоді хрест, кажучи: «Ідіть, а я йтиму з вами!». «І це паломництво молоді продовжилося з Папою Венедиктом, та, дякувати Богові, також і я зміг прожити цей чудовий етап у Бразилії», – додав Папа Франциск.

«Пам’ятаймо завжди, – вів далі Святіший Отець, – що молодь не йде за Папою, молодь іде за Ісусом Христом, несучи Його хрест. А Папа провадить і супроводжує їх під час цієї мандрівки віри та надії». У цьому контексті Вселенський Архиєрей подякував всім юнакам і дівчатам, що брали участь у ВДМ, «також ціною великих жертв», а також склав подяку Богові за всі зустрічі, проведені в Бразилії. «Нехай Господь віддячить усім тим, хто трудився задля цього великого свята віри», – побажав Папа Франциск, окремим словом згадуючи про гостинність бразилійців та складаючи їм щиру подяку й бажаючи щедрого Божого благословення.

«Хочу попросити вас, – звернувся Святіший Отець до паломників, зібраних на площі Святого Петра, – молитися зі мною за те, щоб молодь, яка брала участь у Всесвітньому Дні Молоді, змогла впроваджувати цей досвід у своє щоденне життя, у щоденну поведінку; щоб змогли втілити його у важливі життєві рішення, відповідаючи на особисте Господнє покликання».

У літургії цього дня прозвучали слова зі старозавітної Книги Проповідника: «Марнота марнот, … усе – марнота». Молодь, за словами Папи, є «особливо чутливою до порожнечі сенсу та цінностей», і це часто має негативні наслідки. «Натомість, зустріч з живим Ісусом, в Його великій родині, якою є Церква, – додав він, – наповнює серце радістю, тому що наповнює його справжнім життям, непроминаючим глибоким добром, яке не піддається зіпсуттю». Але цей досвід повинен долати щоденну марноту, «отруту порожнечі», що входить у наші суспільства, які «ґрунтуються на прибуткові та на володінні, які зваблюють молодь споживацтвом».

У цьому контексті Святіший Отець звернув увагу на те, що євангельська розповідь про «безумного багача» чітко вказує на абсурдність спроб будувати своє щастя на основі володіння. Каже багач сам до себе: «Душе моя, маєш багато добра, відпочивай, їж, веселися», – на що Бог відповідає: «Безумцю, ще цієї ночі заберуть у тебе твою душу, а те, що ти назбирав, чиє воно стане?» (пор. Лк 12, 19-20).

«Дорогі браття й сестри, – підсумував Папа Франциск, – справжнім багатством є Божа любов, якою ділимося з ближніми. Та любов, яка походить від Бога і спонукає до того, щоб ділитися нею, взаємно допомагаючи одні одним. Той, хто досвідчив її, не боїться смерті, а отримує мир у серці».

Опубліковано у Без категорії | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.