Папа Франциск про паломництво до Святої Землі: Загоїти ще відкриті рани та рішуче прямувати до повного сопричастя!

Прощення за все, чим ми спричинилися до поділу між християнами, попросив Папа Франциск під час загальної аудієнції у середу, 28 травня 2014 р., під час якої він поділився з паломниками, що заповнили площу Святого Петра у Ватикані, спогадами із свого паломництва до Святої Землі. Він назвав його «великим дарунком для Церкви», подякувавши Господеві за те, що попровадив його до «цієї благословенної землі».

Святіший Отець пригадав, що головною метою цього паломництва було відзначення 50-річчя історичної зустрічі Папи Павла VI та Патріарха Атенаґораса, що відбулася у Єрусалимі, коли Наступник святого Петра вперше відвідував Святу Землю. «Цей пророчий жест Єпископа Риму та Патріарха Константинополя став поворотною віхою вистражданого, але багатообіцяючого шляху до єдності між усіма християнами, на якому відтоді звершено значущі кроки», – відзначив Папа Франциск, вказавши на те, що кульмінаційним моментом його візиту була зустріч з патріархом Вартоломеєм та пізніша екуменічна молитва в базиліці Господнього гробу. «На цьому місці, де прозвучала вістка про Воскресіння, – додав він, – ми відчули усю гіркоту та біль поділів, які ще досі існують між Христовими учнями, і це справді дуже боляче».

Але, за словами Папи, учасники молитви на цьому благословенному місці, де лунав могутній голос воскреслого Доброго Пастиря, Який бажає зібрати всіх Своїх овечок в одне стадо, «відчули бажання загоїти ще відкриті рани та рішуче продовжувати прямувати шляхом до повного сопричастя». «Ще раз, як це зробили попередні Папи, прошу вибачення за все, що ми зробили для того, щоб сприяти цьому поділові, та прошу Святого Духа, щоб він допоміг нам зцілити рани, які ми завдали нашим братам», – сказав Єпископ Риму.

Іншим завданням цієї подорожі, за словами Святішого Отця, було підтримати в цьому регіоні шлях до миру, який є, одночасно, «Божим даром і плодом праці людей». «Я робив це, – сказав він, – завжди як паломник в ім’я Бога й в ім’я людини, маючи в серці велике співчуття до синів і доньок цієї землі, які надто довго співживуть з війною та мають право, нарешті, пізнати, що таке мирні дні!».

Папа пояснив, що для здійснення цього він закликав місцевих християн відкрити свої серця на діяння Святого Духа, щоб бути здатними на жести смирення, братерства і примирення, щоб стати будівничими миру. Тому що мир «робиться своїми руками. Не існує промисловості миру. Його кожного дня слід творити своїми руками та з відкритим серцем».

По-третє, це паломництва, як зазначив далі Наступник святого Петра, стало нагодою для того, щоб утвердити у вірі християнські громади, «які зазнають багато страждань та передати вдячність всієї Церкви за присутність християн на цих теренах та на всьому Близькому Сході». «Ці наші брати, – сказав він, – є сміливими свідками надії та любові, “світлом і сіллю” цієї землі».

«Цим паломництвом, яке було справді Божою благодаттю, я хотів принести слово надії, але я сам також його отримав! Я отримав його від братів і сестер, які надіються “всупереч будь-яким сподіванням” (Рм 4,18), серед багатьох страждань, як тих, хто залишив свої країни з причини конфліктів, так і тих, які в різних кінцях світу зазнають дискримінації та зневаги задля віри в Христа», – підсумував Папа Франциск, закликавши всіх молитися за цих християн та за мир у Святій Землі й на Близькому Сході, як також за єдність християн, запросивши присутніх проказати разом з ним молитву в цих наміреннях до Богородиці, Цариці миру.

Текст із сторінки Радіо Ватикану

Опубліковано у Без категорії | Теґи: , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.