Папа Франциск: Євангеліє слід слухати та жити ним, а не над ним мудрувати

Християнське життя полягає у тому, щоб слухати Боже слово та впроваджувати його в життя, не обмежуючись лише читанням Євангелії, але запитуючи себе, яким чином її слова промовляють до мого життя. На це звернув увагу Папа Франциск, коментуючи під час ранкової Святої Меси у вівторок, 23 вересня 2014 р., в «Домі святої Марти» євангельський уривок, в якому розповідається про те, як з огляду на натовп Ісусова Мати не могла до Нього доступитися, а коли Йому звернули на це увагу, Він назвав матір’ю і братами тих, які слухають Боже слово та його зберігають.

Народ дивувався новизні, яку проповідував Ісус, як також силі й авторитетності, з якими Він промовляв. За словами Святішого Отця, це було причиною того, що великі натовпи ходили за Ісусом. Але між ними були й такі, які це чинили задля якихось вигод, не дбаючи про чистоту серця, хіба що виявляючи бажання «стати трохи кращими». І протягом двох тисяч років ситуація не дуже змінилася.

«Незважаючи на це, Ісус не переставав навчати народ, Він любив його, любий цей натовп, настільки, що сказав, що “ті, які йдуть за мною, цей величезний людський збір, є моєю матір’ю і моїми братами”, пояснюючи, що ними є ті, “які слухають Боже слово й впроваджують його в життя”. Такими, – підкреслив проповідник, – є умови того, щоб іти за Ісусом: слухати Боже слово й впроваджувати його в життя. Саме в цьому й полягає християнське життя, нічого більше не потрібно. Все настільки просто. Ми, можливо, вчинили його складнішим, з багатьма поясненнями, яких ніхто не розуміє, але християнським життям є ось це: слухати Боже слово та здійснювати його».

А щоб почути Боже слово, Ісусові слова, вистачить відкрити Євангелію, як зауважив Папа, відразу додаючи, що просто прочитати їх не вистачить, їх треба «вислухати». Це означає, що прочитавши, слід запитати себе: «Що вони мені кажуть, з чим промовляють до мого серця? Що Бог говорить конкретно мені цими словами?». І тоді «змінюється наше життя».

Святіший Отець пригадав, що Ісусові слова чули також Його неприятелі, але вони наближалися до Нього, щоби «впіймати на слові», скомпрометувати Його. Якраз вони ніколи не запитували себе: «Що це слово мені каже?». Наступник святого Петра також звернув увагу на те, що Бог не лише «промовляє до всіх», але також «промовляє до кожного з нас».

Очевидно, як визнає Папа Франциск, впроваджувати почуте в життя не є легко, тому що «легше спокійно жити, не переймаючись вимогами Божого слова». А конкретними вказівками, що чинити, є заповіді й блаженства. Слід також просити допомоги в Ісуса й розраховувати на неї, особливо тоді, коли наше серце слухає, але «вдає, ніби не розуміє».

Текст із сайту Радіо Ватикану

Опубліковано у Без категорії | Теґи: , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.