Не біймося вступати в боротьбу проти духа зла, бо з нами Христос-Переможець. На молитві «Ангел Господній» з Папою Венедиктом XVI 17 лютого 2013

«Дякую за те, що ви прийшли у такій великій кількості! Дякую вам! Ваша присутність є знаком любові та духовної близькості, які ви виявляєте до мене в ці дні. Я вам щиро вдячний! Окремо вітаю Адміністрацію столичного міста Риму під проводом мера, та в його особі вітаю та складаю подяку всім мешканцям цього улюбленого міста Риму», – ці слова Папа Венедикт XVI промовив у неділю, 17 лютого 2013 р., після проказування молитви «Ангел Господній». Цього дня на площі святого Петра, на передостанню недільну зустріч з Венедиктом XVI, зібралися понад сто тисяч вірних. Була також делегація міської адміністрації разом з міським головою Джанні Алеманно.

У своєму повчанні, виголошеному з цієї нагоди, Святіший Отець пригадав, що вірні, які дотримуються григоріянського календаря, минулого тижня розпочали Великий Піст, «час навернення і покаяння в приготуванні до Пасхи». «Церква, яка є матір’ю та вчителькою, закликає всіх своїх членів до віднови духа, до рішучого спрямування свого життя до Бога, відрікаючись гордині та егоїзму, щоб жити в любові», – сказав Венедикт XVI, додаючи, що «в цьому Році віри Великий Піст є сприятливим часом, щоб наново відкрити віру в Бога, як основний критерій нашого життя та життя Церкви», а це включає духовну боротьбу, як бачимо на прикладі спокушування Ісуса в пустелі. Римо-Католицька Церква пропонує євангельську розповідь про цю подію у першу неділю Чотиридесятниці.

Папа ще раз наголосив на тому, про що говорив під час попередньої загальної аудієнції, що головна суть цих спокус полягає в підпорядкуванню Господа Бога своїм цілям, віддаючи перевагу успіхові та матеріальному добру. «Спокусник є підступним, він не підштовхує прямо до зла, але до фальшивого добра, спонукаючи вірити, що справжньою дійсністю є влада й те, що задовольняє першочергові потреби», – зауважив Венедикт XVI, пояснюючи, що в такому контексті Бог стає другорядним, зводиться до засобу осягнення мети, і, врешті, нічого не важить. Якщо добре приглянутися, це – спокуси проти віри. «У вирішальних моментах життя, а якщо добре приглянутися, то й в кожній хвилині життя, ми стоїмо на роздоріжжі: хочемо іти за собою, чи за Богом? За особистими інтересами, чи за справжнім Добром, тобто за тим, що насправді є добром?» – сказав Святіший Отець.

Святі Отці, як пригадав Папа, навчали, що спокуси є частиною сходження Ісуса до нашого людського стану, до безодні гріха та його наслідків. Ісус пройшов цим шляхом до кінця, аж до хресної смерті та сходження до аду. «Таким чином, Він є рукою, яку Бог простягнув до людини, до загубленої овечки, щоб повернути її до спасіння», – пояснив Венедикт XVI, закликаючи: «Не біймося вступати в боротьбу проти духа зла: важливо, щоб ми це робили разом з Ним, з Христом-Переможцем. А щоб перебувати з Ним, звертаймося до Матері Марії. Призиваймо Її з дитинним довір’ям у час випробувань, а Вона дасть нам відчути могутню присутність Свого Божественного Сина, щоб ми могли відкидати спокуси Христовим словом, щоб, таким чином, наново поставити Бога у центр свого життя».

Радіо Ватикану


Опубліковано у Без категорії | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.