Іти за Ісусом означає зректися зла, боротися з ним, будучи готовими розплачуватися за це. На молитві «Ангел Господній» з Папою Франциском 8 вересня 2013

Про умови, необхідні для того, щоб бути учнями Ісуса, якими є зректися земних благ, взяти на себе свій хрест та йти за Ним, говорив Папа Франциск перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 8 вересня 2013 р, коли за новим календарним стилем припадало свято Народження Пречистої Діви Марії.

Євангелія розповідає, що багато людей, особливо після якогось чудесного знаку, бажали наблизитися до Ісуса, стати Його послідовниками, вважаючи Його Месією-Царем. Але Спаситель не хоче нікого розчарувати, Він знає, що Його очікує у Єрусалимі. «Іти за Ісусом не означає бути учасником тріумфального ходу! Це означає розділити з Ним Його милосердну любов, стати учасником Його великого діла милосердя до кожної людини і до всіх людей», – зазначив Святіший Отець, пояснюючи, що це «загальне прощення» проходить через хрест, а Ісус хоче залучити й нас у діло, доручене Йому Отцем, тому «учень Ісуса зрікається всіх благ, тому що знайшов в Ісусі найбільше добро, в якому будь-яке інше віднаходить повноту своєї цінності та значення». Згідно з логікою Євангелія, християнин «зрікається всього, наново все знаходячи».

Щоб пояснити ці вимоги, Христос розповідає дві притчі: про спорудження вежі та про царя, що готується до війни, який обрахувавши, що в нього замало сил, посилає послів та просить миру. «Ісус не має тут наміру підіймати тему війни, це лише притча, – зауважив Папа. – Але, в цей час, коли ми посилено молимося за мир, це Господнє слово зачіпає нас за живе, і, по-суті, каже нам: існує глибша війна, в якій ми всі повинні змагатися! Це відважна та стійка постанова відректися зла та його нашіптувань і обирати добро, будучи готовими розплачуватися за це: в цьому полягає наслідування Ісуса, ось що означає брати на себе свій хрест!» За словами Святішого Отця, якщо люди не здатні до цієї внутрішньої боротьби зі злом, то не має сенсу жодна інша боротьба. Й війна проти зла означає сказати «ні» братовбивчій ненависті, брехні, насильству в усіх його проявах, поширенню зброї та її незаконному обігові. Адже чуючи про різні війни в різних кінцях світу, не один запитує, чи «це дійсно війна з огляду на якісь проблеми, чи це комерційна війна, щоб продавати зброю в рамках нелегальної торгівлі».

А на завершення Папа Франциск зазначив, що свято Різдва Божої Матері є особливо дорогим святом у Східних Церквах. «А всі ми, тепер, можемо надіслати щире вітання всім братам і сестрам, єпископам, монашеству Східних Церков, католицьких і православних», – сказав він, запросивши вірних, які заповнили площу Святого Петра, молитися до Пресвятої Богородиці, як до Цариці миру.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va/news/2013/09/09/іти_за_ісусом_означає_зректися_зла,_боротися_з_ним,_будучи_готовими/ucr-726902
сайту Радіо Ватикану

Опубліковано у Без категорії | Теґи: , , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.