Блаженніший Любомир закликав у діалозі пам’ятати про індивідуальний та суспільний виміри людини

23-24 березня 2007 року в Українському католицькому університеті (УКУ) проходить Х Ювілейна всеукраїнська науково-практична конференція для молодих учених на тему «Діалог людей і культур як шлях нового гуманізму», яку організовує Інститут релігії та суспільства УКУ. У цій конференції 23 березня взяв участь Блаженніший Любомир, Верховний Архиєпископ Києво-Галицький.

Стараючись пов’язати та пояснити два терміни у заголовку конференції: «діалог» та «гуманізм», Блаженніший Любомир наголосив, що людина одночасно є індивідуумом і суспільним явищем, тому в процесі діалогу необхідно враховувати ці дві ознаки. «Дуже важливим для нашого діалогу і порозуміння є вміти втримати рівновагу між цими двома сторонами», – сказав щодо цього Предстоятель УГКЦ.

Після цього Блаженніший Любомир згадав про ХІХ ст., у якому, за словами промовця, ми могли побачити дві крайності: капіталістичну та комуністичну. При цьому Глава УГКЦ наголосив, що використовує ці терміни у широкому розумінні слова. У капіталістичній ідеології наголошувалася важливість окремої особистості, яка має використовувати всі свої таланти і розвивати свої можливості не дивлячись на інших. Інша крайність, яку втілював комунізм – наголошення важливості загалу і нехтування одиницею. На переконання Блаженнішого Любомира, ці крайності вказують на певні тенденції.

Відтак по аналогії із вище сказаним, промовець говорив про релігійне середовище. Адже і тут бачимо певні крайності. «Найголовнішою справою для віруючого – спасти свою душу. Нажаль дехто до такої міри це наголошує, що не добачає потреби бути у спільноті і їй служити», – сказав щодо цього Глава УГКЦ. При цьому додав, що від початків християнство старалося забезпечувати рівновагу між одиницею і спільнотою.

На завершення своєї промови Блаженніший Любомир сказав: «Коли ми одночасно дбаємо про всебічний розвиток і реалізацію своїх талантів та про якнайтіснішу співпрацю із іншими, то ми тільки тоді зможемо вести правдивий діалог і досягати правдивого гуманізму».

Довідка

Цьогорічна конференція тематично присвячена 40-річчю енцикліки „Розвиток народів” (Populorum Progressio), Папи Павла VI. На конференцію зголосилося понад 60 учасників з різних українських університетів. Є гості з Білорусі та Польщі. На першому пленарному засіданні з доповідями виступили: Глава УГКЦ Блаженніший Любомир, проф. Леонід Фінбер_, директор Центру досліджень історії та культури східноєвропейського єврейства, проф. Рефат Чубаров, народний депутат України, заступник голови Ради представників кримсько-татарського народу, проф. Євген Захаров, голова правління Української Гельсінкської спілки з прав людини.

24 березня учасники конференції працюватимуть у секціях: філософсько-богословській, психологічно-соціологічній, політико-правовій та історико-культурологічній. О 13.00, пленарним засіданням, на якому підведуть підсумки роботи у секціях, науково-практична конференція для молодих учених на тему «Діалог людей і культур як шлях нового гуманізму» завершить свою роботу.

Департамент інформації УГКЦ

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.