З 16 по 19 травня у Львові проходила XI Міжнародна конференція під назвою «Історія релігій в Україні».

З 16 по 19 травня у Львові проходила XI Міжнародна конференція під назвою «Історія релігій в Україні».

Українське релігієзнавство — порівняно молода галузь гуманітарної науки, оскільки в тоталітарні часи релігієзнавству в СРСР, як специфічній сфері гуманітарного знання, взагалі було відмовлено в праві на самостійне існування. Воно мислилося лише у системі наукового атеїзму. При цьому спотворювалася сама природа релігієзнавства, яке зводилося радше до заперечення релігії. Отож, сучасним релігієзнавцям доводиться виробляти власні методи дослідження та пізнання релігійного феномену. Тому конференції такого плану набули популярності та стали вже традиційними.

Організаторами релігієзнавчої Конференції, яка цього разу проходила у Львові, виступили директор Львівського музею історії релігії Володимир Гаюк, директор Львівського відділення Інституту української археографії ім. Грушевського Національної Академії Наук України Ярослав Дашкевич та заступник директора Інституту філософії НАН України Анатолій Колодний.

У конференції взяли участь близько 100 науковців, літературознавців та істориків з України, Білорусі, Канади, Росії, Німеччини та Польщі.

У їх доповідях були заторкнуті різні ділянки українського релігієзнавства, яке за останні роки вийшло на міжнародний рівень (йдеться про таку сферу релігієзнавства, як філософія, історія та політологія релігії), а у деяких ділянках, за словами Анатолія Колодного, навіть стоїть вище західного релігієзнавства, зокрема у таких питаннях, як дослідження нових релігійних течій.

Про вихід на міжнародний рівень говорить те, що Українська асоціація релігієзнавців є членом таких міжнародних інституцій, як: Міжнародна асоціація дослідників релігії, Міжнародна асоціація соціологів та істориків релігії, Міжнародна Академія та Міжнародна Асоціація свободи релігії.

На конференції йшлося також і про ті ділянки українського релігієзнавства, які слід поставити на більш належний рівень. Зокрема, потрібно більше уваги приділити соціології релігії. Однак, через нестачу коштів, немає можливості організувати масштабні репрезентативні соціологічні дослідження.

Сучасні релігієзнавці мають різні думки з приводу об’єкту свого дослідження. Отож, у доповідях були заторкнуті різні аспекти релігієзнавства: дохристиянський період та язичництво, церква і педагогіка, християнство, музейне релігієзнавство, східні релігії, філософія та теологія християнства, сакральне мистецтво, сучасне релігійне становище.

У день відкриття Конференцію привітав глава Римо-Католицької Церкви в Україні Митрополит Львівський кардинал Мар’ян Яворський. Кардинал назвав конференцію ознакою нових процесів, які сьогодні відбуваються в Україні і мають позитивний вплив на нову дійсність.

(Л. Ковалик, Радіо «Воскресіння»)

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.