«Владика Володимир (Стернюк) та легалізація Катакомбної Української Греко-Католицької Церкви» (науковий семінар)

8 лютого цього року у приміщенні Львівської духовної семінарії Святого Духа (Львів, вул. Хуторівка, 35) відбувся науковий семінар, присвячений 100-річчю з дня народження Архієпископа Володимира Стернюка на тему «Владика Володимир (Стернюк) та легалізація Катакомбної Української Греко-Католицької Церкви». Семінар відбувся в рамках урочистостей, присвячених цій даті, які відбуватимуться 8-12 лютого 2007 р. Цього року випадає 100-річчя з дня народження Владики Володимира (12 лютого) і 10-і роковини його смерті (29 вересня).

Організатор семінару на Хуторівці — Інститут історії Церкви Українського Католицького Університету.

До учасників семінару звернувся Архієпископ Львівський Ігор Возняк (цілком його виступ можна прослухати у рубриці «Дослівно»), який пригадав окремі події з життя Владики Володимира, побут його проживання, керівництво Катакомбною Церквою і висвячення священиків у цей неймовірно важкий для Церкви час — все це додало яскраві штрихи до портрета Місцеблюстителя Києво-Галицької Митрополії УГКЦ.

Також зі словом до присутніх звернувся ректор Католицького університету отець-доктор Борис Гудзяк (Див. у рубриці «Дослівно»).

Учасники семінару мали можливість переглянути фотографії Архієпископа Володимира Стернюка в різні роки його життя та почути свідчення про нього як з вуст тих учасників семінару, хто мав можливість безпосередньо спілкуватися з Владикою, так з аудіозаписів. І фотоматеріали, і аудіозаписи були надані архівом Інституту Історії Церкви. Директор Інституту Олег Турій розповів, яким чином ця інституція збирає по крихтах те, що ми називаємо історичною пам’яттю, і що потім стає історичною свідомістю Церкви, народу, кожної людини: «На сьогоднішній день лише в нашому архіві ми маємо приблизно дві тисячі інтерв’ю із живими свідками віри, з владиками, монахами, монахинями, мирянами, різними категоріями людей різних поколінь, яких доля закидала в різні місця колишнього великого Радянського Союзу, але яких єднало одне: приналежність до Церкви і вірність цій Церкві-мучениці. Щоб цей скарб не залишався лише архівним матеріалом, ми намагаємося, щоб до збирання цих інтерв’ю були залучені студенти». У тому, що молодь, яка нині вивчає історію Церкви, може вчити її не тільки з книг, а й беручи інтерв’ю у живих свідків цієї історії, розмірковуючи й аналізуючи почуте, є великий дар і користь. Адже молоде покоління стане людьми, які знають і цінують історію свого народу, невід’ємною часткою якої є історія Української Греко-Католицької Церкви.

«Ми щиро вдячні тим людям, які поділилися з нами своїми спогадами, ми не менш вдячні тим, хто вже пішов до живих свідків історії, і хто ще буде мати цю унікальну нагоду, яка довго тривати не буде — особисто діткнутися до того, що ми називаємо живою історією і живою пам’яттю нашої Церкви», — сказав Олег Турій. На семінарі були представлені перші спроби аналізу, зроблені науковими співробітниками Українського Католицького Університету Світланою Гуркіною та Тарасом Бубликом і нинішнім студентом бр. Полікарпом Марцелюком (ЧСВВ).

Лідія Пуга

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.