Призначено Правлячого єпископа Едмонтонської єпархії УГКЦ

Сьогодні, 25 січня 2007 року, у Римській Апостольській Столиці було повідомлено про те, що Святіший Отець Венедикт XVI, Папа Римський, поблагословив рішення Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви про призначення Преосвященного Владики Давида (Мотюка) Правлячим єпископом Єдмонтонської єпархії для греко-католиків (Канада). До цього часу Владика Давид виконував обов’язки Єпископа-помічника Вінніпезької архиєпархії.

Біографія Владики Давида

Владика Давид (Мотюк) народився 13 січня 1962 року у м. Вер_евіль (Алберта, Канада) в родині Івана та Ольги Мотюків. У 1980 році, після закінчення школи, був прийнятий на навчання за програмою бакалавра в Університет Альберта в Едмонтоні, а в 1982 році переведений на навчання за комп’ютерною програмою, де здобував спеціальність у сфері бізнесу. З 1984 до 1987 року навчався в Університеті св. Павла в Оттаві, де захистив бакалаврат з богослов’я, а в наступному році у цьому ж закладі освіти захистив бакалаврат з Канонічного права.

21 серпня 1988 року був рукопокладений на ієрея Владикою Димитрієм Грещуком.

У 1989 році захистив ліцензіат з Канонічного права в Університеті Святого Павла в Римі та здобув ступінь магістра Канонічного права в Університеті Святого Павла в Оттаві.

З 1989 по 1993 роки був адміністратором парафій Святого Духа в Дарлінгу, Святого Петра і Павла в Дрейтон Велі та Святого Духа в Едісоні. В цей час обіймав посади канцлера і судового вікарія Едмонтонської єпархії, а також був членом Колегії радників (до 1996). Впродовж 1993— 1996 років — помічник судового вікарія, економ Едмонтонської єпархії. З 1994 до 1996 року — сотрудник Катедрального храму Святого Йосафата в Едмонтоні.

У 1996 році захистив докторат з Канонічного права у Папському східному інституті в Римі та викладав богослов’я і Канонічне право в Університеті Святого Павла і в Інституті Митрополита Андрея Шептицького в Оттаві. В цьому ж році став ректором Семінарії Святого Духа в Оттаві.

З 1997 до 2002 року — радник Єпископської комісії з Канонічного права і міжобрядових справ Конференції Католицьких Єпископів Канади. Протягом 1998 року працював суддею Канадського апеляційного трибуналу, у 2002 році — канонічним радником.

У 2002 році був призначений парохом церкви Святої Софії у Шервуд Парку.

11 червня 2002 року у Катедральному храмі Святого Василія Великого в Едмонтоні іменований Єпископом Української Греко-Католицької Церкви з титулом місцевого єпископського престолу Матари в Нумібії і призначений Єпископом-помічником Архиєпископа Вінніпезького для українців (головний святитель — Блаженніший Любомир, співсвятителі — Митрополит Михаїл Бздель та Владика Лаврентій Гуцуляк).

Департамент інформації УГКЦ

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.