Міжнародний Конгрес євангелізації й гуманізації міст.

У днях 28 жовтня – 5 листопада в Брюсселі відбувся тижневий міжнародний Конгрес євангелізації й гуманізації міст. Гасло цього брюссельського Конгресу було: “Прийдіть і побачте…”. Започаткований архиєпископами-кардиналами Відня, Парижу, Ліссабону, Брюсселя та Будапешту, й організовуваний почергово у цих містах, цей Конгрес зібрав у Брюсселі десятки тисяч християн як Бельгії, так й інших країн Європи, зокрема Франції, Угорщини, Австрії, Португалії, Голландії, Німеччини, Ірландії, Великобританії, Іспанії, Польщі, Італії, та ін..

В урочистому відкритті конгресу взяли участь король Бельгії Альберт ІІ з дружиною королевою Паола; численні представники владних структур як Бельгії, так і ЄС. У ряді Богослужінь цього тижневого Конгресу взяла участь королева Фабіоля, дружина покійного короля Бельгії Бодуена І.

За словами архиєпископа Малін-Брюсселя кардинала Godfried Danneels: “Від завжди, Церква та християнство намагаються передати людям радість. І великі міста мають особливу потребу у цьому. Брюссель – Всіх Святих 2006 не має за мету сакралізацію міста, але його гуманізацію. Оскільки християнська віра робить людей більш гуманними та гуманізує місто”.

Сучасна Європа потребує об’єднаних зусиль всіх проживаючих у ній християн для відновлення ролі Церкви на європейській карті. Звісно, Європа зараз не жиє у час катакомб чи переслідувань, однак у час, коли релігія та віра намагаються бути виділені у виключно приватні сфери людського життя. Десятки тисяч європейських учасників Конгресу засвідчували, – без високомірності, але й без комплексів, – що віра і Церква є необхідними для повноцінного життя людини у щасливій та радісній Спільноті.

Багаточисельні євангелізаційні ініціативи брюссельських парафій, релігійних Спільнот та рухів створило динамічну новизну духовного спілкування, спільних зустрічей та Богослужінь у Брюсселі. З конференціями виступили, зокрема : Andrea Riccardi, – засновник Спільноти св.Егідія; Timothy Radcliffe, – кол. Ма_істр Домінікан; Nicolas Buttet, – модератор Спільноти Eucharistein; Enzo Bianchi, – настоятель Спільноти у Бозе; Maggy Barankitse із Бурундії, – доктор honoris causa КУЛ, лауреат премії Nansen 2005року, яка спасла тисячі дітей від геноциду; та інші особи.

Служби Божі, почергово очолювані кардиналами; інші Богослужіння, Свята Сповідь, нічні чування, Адорації Найсвятіших Тайн, поклоніння мощам св.Терези з Лізьє, біблійні експозиції, та інші духовні ініціативи провадились у храмам Брюсселя. Також концерти, фестиваль кінофільмів, театральні виступи, … – відбувались як у відповідних залах, так і на вулицях цієї столиці Бельгії та водночас політичному серці Європи.

У саме свято Всіх Святих, 1 листопада, кардинали у співслужінні з єпископами та понад сотнею священиків відправили Службу Божу у катедральному Соборі свв.Михаїла і Гудули Архиєпископства Малін-Брюсселя, яку змогли побачити мільйони людей завдяки прямого транслювання на Eurovision.

Душпастирство Брюсселя, поряд з десятком іншим католицьких Спільнот іноземного походження, також взяло участь у ряді ініціатив. Зокрема, у піших процесях з статуєю Матері Божої Фатімської вулицями Брюсселя, – від церкви св.Магдалини оо.Редемптористів до національної Базиліки Пресвятого Серця, – парафіяни несли на фоні українського прапора українські ікони Ісуса Христа та Матері Божої із Зарваниці, а ікона мучеників УГКЦ ХХ столітті, оправлена у національні кольори України та Бельгії, була несена дитячими руками (Дана Бойко).

Парох душпастирств Брюсселя і Лювена УГКЦ єрм.Олег,ЧНІ взяв участь у Богослужіннях та ряді круглих столів. Підчас приватної зустрічі з королевою Фабіоля він наголосив на духовно-просвітницьких зв’язках, які існують між Бельгійським Королівством та Україною, адже, зокрема, чимало українських духовних мужів проживали та навчались у Бельгії.

У день завершення Конгресу українські парафіяни рівнож прийняли участь в урочистому закритті Конгресу з українським прапором й іконою українських Мучеників ХХ століття. На ця заключну подію прийшли кортежами понад 20.000 бельгійців та паломників з інших європейських країн, які повністю заповнили площу перед катедральним собором свв.Михаїла і Гудули.

Секретаріат Душпастирства Брюсселя УГКЦ.

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.