Греко-католики Латвії радо вітали архієрея УГКЦ

3-4 листопада 2006 року в рамках свого офіційного візиту до трьох прибалтійських країн: Литви, Латвії та Естонії Преосвященний Владика Діонісій (Ляхович), Єпископ-помічник Верховного Архієпископа, перебував у трьох латвійських містах: Дау_авпілсі, Резекне та Ризі. У цих містах діють греко-католицькі громади, якими опікуються, відповідно, священики Костянтин Марков, Еміль Крупенніков та Валерій Свилст.

Згідно із останніми офіційними даними сьогодні у Латвії проживає 2, 3 млн. людей, з яких 2, 6 % – українці. Вірних Католицької Церкви обох обрядів 434 тисячі (18, 8 %), лютеран – 380 тисяч (16, 5 %), православних – 350 тисяч (15, 2 %). За тими ж даними 49, 5 % громадян Латвії називають себе невіруючими. Така статистична інформація яскраво свідчить про ситуацію, у якій діють громади УГКЦ у цій країні.

3 листопада Владика Діонісій, у супроводі о. Павла Яхимця, ЧСВВ, настоятеля Вільнюського монастиря Святого Йосафата, об 11.00 завітав до Дау_авпілської греко-католицької громади Воскресіння Господа нашого Ісуса Христа. Тут, у молитовній каплиці, передусім було відслужено Молебень до Пресвятої Богородиці. У проповіді Єпископ-помічник Верховного Архієпископа передав щирі слова привітання для місцевої громади від Блаженнішого Любомира, Глави УГКЦ. Крім того проповідник, звертаючись до слів Ісуса Христа про мале стадо, заохочував учасників богослужіння до стійкості та відваги у реалізації своєї церковної приналежності. Після молитви відбулася розмова з парафіянами та трапеза.

Другим пунктом, до якого прибув Владика Діонісій того дня було м. Резекне. Тут він зустрівся з місцевим римо-католицьким єпископом Янісом Булісом. Після цього у парафіяльному греко-католицькому храмі Святого Сергія Радонежського було відслужено Божественну Літургію. Відтак у розмові із настоятелем громади о. Емілем владика говорив про турботу Блаженнішого Любомира та владик УГКЦ про те, щоб всі вірні, особливо там, де ще немає сформованих структур Церкви, мали належну душпастирську опіку. Саме це, за словами Владики Діонісія, є головною причиною його візиту до Прибалтики.

4 листопада Єпископ-помічник Верховного Архієпископа перебував у Ризі. Тут о 12.00 у каплиці римо-католицького храму було відслужено Архієрейську Божественну Літургію, під час якої з проповіддю виступив Владика Діонісій. Відтак владика мав розмову із парохом – о. Валерієм та парафіянами. Крім того о 17.00 відбулася зустріч із Йоаном Кардиналом Пуяцом у його резиденції.

5-6 листопада Владика Діонісій перебуватиме в Естонії.

Прес-секретаріат Глави УГКЦ

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.