Владика Гліб (Лончина) – керівник адміністрації Києво-Галицької митрополії УГКЦ

24 червня 2006 року ми повідомляли про те, що того дня у Києві відбулося урочисте засідання працівників Патріаршої адміністрації УГКЦ, під час якого було представлено керівника Патріаршої адміністрації Преосвященного Владику Діонісія (Ляховича), Єпископа-помічника Верховного Архієпископа. Подібне засідання відбулося також і у Львові 10 липня 2006 року. Воно було проведене з нагоди представлення керівника адміністрації «Релігійного управління Києво-Галицької митрополії УГКЦ» Преосвященного Владики Гліба (Лончини), Єпископа-помічника Верховного Архієпископа. Учасниками зустрічі були керівники та представники Міжєпархіяльних комісій УГКЦ та члени адміністрації Києво-Галицької митрополії. Очолив засідання Блаженніший Любомир, Глава УГКЦ.

У своєму виступі Предстоятель УГКЦ передусім привітав новопризначеного керівника адміністрації та щиро подякував за жертовну працю попередньому керівникові – о. д-ру Святославові Шевчуку. Відтак Блаженніший Любомир повідомив, що крім обов’язків керівника адміністрації Києво-Галицької митрополії, Владика Гліб також буде виконувати місію Екзарха для справ монашества (представлення Владики Гліба, як екзарха заплановане на 18 липня).

Серед завдань нового керівника Глава УГКЦ назвав такі:

І турбуватися про те, щоб всі міжєпархіяльні комісії здійснювали свою діяльність;

І старатися, щоб кожна комісія мала виразно сформульовану ціль своєї діяльності;

І дбати про налагодження співпраці між комісіями та бути координатором їхньої роботи;

І старатися про професійний персональний склад, приміщення та належне фінансування діяльності комісій.

При цьому Блаженніший Любомир наголосив, що комісія – це репрезентативна структурна одиниця, у яку входять представники єпархій та екзархій. Вона покликана реалізовувати напрацювання Синоду Єпископів у різник ділянках церковного життя. «Тому годі переоцінити важливість комісій в житті Церкви. Адже завдяки їм можна скоординовано проводити різні заходи на рівні цілої церковної спільноти», – зокрема наголосив Глава УГКЦ.

Користуючись з нагоди, Блаженніший Любомир також описав структурні одиниці у адміністративній побудові Церкви. Крім комісій, які певним чином можна порівняти до міністерств у системі державної влади, у реалізації завдань Церкви беруть також участь відділи та бюро. Відділ – це збір фахівців у певній ділянці (наприклад відділ церковного права), а бюро – одиниця, яка має вузько окреслене завдання (наприклад бюро з питань екології чи релігійного туризму). При цьому Предстоятель УГКЦ повідомив, що деякі структурні одиниці вже успішно функціонують, а деякі перебувають у процесі створення. Так, на думку Блаженнішого Любомира, сьогодні потрібно б створити комісію для справ емігрантів та комісію для справ культури.

На завершення засідання Глава УГКЦ відповів на поставлені йому запитання.

Прес-секретаріат Глави УГКЦ

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.