У Києві подружні пари молилися спільно

У неділю, 4 червня 2006 року, Преосвященний Владика Богдан (Дзюрах), Єпископ-помічник Києво-Вишгородський, відслужив Архієрейську Літургію в церкві Покрова Пресвятої Богородиці, яка знаходиться на території Державного музею народної архітектури і побуту в місцевості Пирогово біля Києва. У Літургії взяли участь провідники та члени Реколекційного руху подружніх пар „Подружні зустрічі” Києво-Вишгородської архієпархії. Подружні пари приїхали цілими сім’ями, так що молитовна спільнота була справді великою Божою родиною, а церковне подвір’я після богослужіння наповнилося дитячим гамором і забавами.

Після прочитання Євангелія, яке тієї неділі містило фрагмент Архієрейської молитви Ісуса Христа (Євангеліє від Йоана 17, 1-13) Владика Богдан звернувся до присутніх із словом, в якому підкреслив три особливі дари, про які молився Господь Ісус на Тайній Вечері для своїх учнів: любов, єдність і радість. На думку проповідника, на цих дарах будується також домашня Церква, якою є християнська родина.

Зокрема, любов, що її прагне дати нам Господь, починається, за словами Владики Богдана, від уважності, тобто – люблячого, турботливого погляду, повного доброти і зичливості, який Бог скеровує на людину, і яким мають огортати одне одного подруги в подружжі. Далі проповідник звернув увагу на гріх, як найголовнішу загрозу єдності християнського подружжя. Перш ніж зрадити одне одного, чоловік або жінка зраджують Бога. Владика Богдан пригадав у цьому контексті драму першого подружжя, зауваживши, що, доки Адам і Єва були послушні Божій заповіді, доти жили в досконалій єдності і гармонії між собою, натомість, відступивши від послуху Богові, відчужилися також одне від одного, так що у відносини між чоловіком і жінкою вдерлася підозріливість, недовіра, нерівність і нещирість. Плодом любові і вірності Богові являється для християнського подружжя радість. Проповідник зазначив, що справжня радість це – не короткотривале задоволення, яке походить від заспокоєння пристрастей, але це – дар Святого Духа, який походить від Бога. «Вона не рідко вимагатиме самовідречення і жертовності, але, якщо раз закорениться у душі, приносить людині тривалий спокій та надію у найбільш скрутних моментах життя», – наголосив щодо цього Владика Богдан.

Після Літургії Єпископ-помічник Києво-Вишгородський зустрівся з членами та аніматорами Реколекційного руху „Подружні зустрічі”. Відбувся щирий обмін думок і досвіду, який засвідчив, наскільки важливою для подружніх пар являється участь у Русі. Учасники зустрічі підкреслювали позитивні зміни, які відбулися в їхньому релігійному, родинному і особистому житті, завдяки регулярному відвідуванню богослужінь та заходів, організованих в рамках Руху. Владика Богдан запевнив присутніх про духовну підтримку та про незмінну готовність сприяти всім ініціативам, скерованим на укріплення християнських родин, які поставатимуть в архієпархії.

На закінчення зустрічі всі учасники взяли участь у святковій агапі-трапезі.

Прес-секретаріат Глави УГКЦ

Довідка

Реколекційний рух „Подружні зустрічі” в лоні УГКЦ зародився 1999 року, коли при парафії Святого Миколая на Аскольдовій могилі в Києві відбулися перші реколекції молодих подружніх пар. Від того часу Рух поширився на інші єпархії, зокрема спільноти Руху існують, окрім Києво-Вишгородської архієпархії, також у Львівській архієпархії, Тернопільській та Івано-Франківській єпархіях УГКЦ. Загалом, за час існування Руху в УГКЦ проведено близько 65 реколекцій, в яких взяли участь близько 1500 учасників. Метою Реколекційного руху „Подружні зустрічі” є зміцнення єдності в подружжі, відновлення духовного життя в родині та взаємна допомога і підтримка християнських родин між собою.

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.