УГКЦ в Португалії

Нещодавно на прохання Блаженнішого Любомира, Верховного Архієпископа Києво-Галицького, Преосвященний Владика Діонісій (Ляхович), Єпископ-помічник Верховного Архієпископа, здійснив душпастирський візит до Португалії. Владика Діонісій відвідав українські громади у Лісабоні, Еворі, Фаро, Фатімі та інших містах. У Лісабоні та Фатімі Єпископа-помічника Верховного Архієпископа супроводжував Посол України в Португальській Республіці п. Ростислав Троненко, який неодноразово засвідчував свою готовність допомагати українським заробітчанам.

У Португалії офіційно зареєстровано 70 тисяч робітників з України, але за неофіційними підрахунками ця цифра сягає 200-300 тисяч осіб. Основна їх частина походить із Західної України. За словами Владики Діонісія, державна влада у цій країні добре відноситься до наших емігрантів. Одною із ознак їх ставлення є старання про те, щоб з’єднувалися родини, адже на початках до Португалії переважно приїжджали мужчини, але тепер обох статей є приблизно порівно. Безумовно, що багато наших громадян повернуться в Україну, але одночасно вже зараз можна передбачити, що велика кількість залишиться. Так зокрема у Фатімі вже на постійно оселилися 120 родин.

Виходячи з цього Єпископ-помічник Верховного Архієпископа під час душпастирських відвідин старався пізнати турботи та переживання наших людей і також – що Церква може для них зробити. Головний висновок, який склався – вже тепер для належної душпастирської опіки до Португалії потрібно призначити одразу декількох священиків (зараз у країні служить 7 священиків УГКЦ).

Католицькі єпископи Португалії зацікавлені у розвитку ширшої душпастирської мережі. Так зокрема Патріарх Лісабону Полікарп під час зустрічі із Владикою Діонісієм сказав, що для українців у цьому місті він готовий віддати найбільший храм, адже той, де громада збирається зараз є замалий. Не менш зацікавлені у зростанні кількості священиків УГКЦ є і ті римо-католицькі владики, з якими зустрічався Єпископ-помічник Верховного Архієпископа у містах Бежі, Фаро, Фатімі та Порто.

о. Ігор Яців

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.