Керівники Церков і релігійних організацій України задекларували невтручання у виборчу компанію

У п’ятницю, 3 березня, члени Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) зустрілися з Президентом України Віктором Ющенком. Зустріч, за повідомленням офіційного Інтернет-представництва Президента України (www.president.gov.ua), розпочалася об 11.00 в Секретаріаті Президента. У діалозі взяли участь керівники Церков і релігійних організацій України членів ВРЦіРО, яких є 19. Від УГКЦ участь у засіданні взяв Блаженніший Любомир, Верховний Архієпископ Києво-Галицький.

Передусім до учасників засідання звернувся Президент України. Відтак було обговорено сучасний стан діалогу держави з ВРЦіРО за посередництвом Державного департаменту у справах релігій при Міністерстві юстиції України та інші важливі питання церковно-державного співжиття. Після цього керівники Церков і релігійних організацій підписали «Декларацію керівників Церков і релігійних організацій України» (текст Декларації у додатку). У документі йдеться про те, що під час виборчого процесу в державі Церкви та релігійні організації робитимуть все для того, щоб не допускати використання в політичній агітації їхнього авторитету.

Прес-секретаріат Глави УГКЦ

Додаток

ДЕКЛАРАЦІЯ

керівників Церков і релігійних організацій України

Прагнучи досягнення в нашій державі міжконфесійного миру і злагоди, єдності українського суспільства, зміцнення державності і суверенітету України;

бажаючи забезпечити виконання Конституції і Законів України, у тому числі заборони використання в політичній агітації авторитету Церков і релігійних організацій, їхніх організаційних структур, приміщень, релігійної символіки;

усвідомлюючи необхідність захистити високий суспільний авторитет релігії від намірів використовувати його у передвиборчій агітації,

у присутності Президента України Віктора Андрійовича Ющенка ми, керівники Церков і релігійних організацій, від їхнього імені декларуємо таке:

  1. У зв’язку з проведенням у нашій державі виборчої кампанії, Церкви і релігійні організації робитимуть усе необхідне для того, щоб не допускати використання в політичній агітації їхнього авторитету, організаційних структур, приміщень, релігійної символіки, оскільки такі дії не лише заборонені законодавством України, але й суперечать духовній природі Церков і релігійних організацій та шкодять виконанню ними своїх релігійних обов’язків.

  2. Церкви і релігійні організації звертаються з вимогою до партій не втягувати їх у політичну агітацію, а до відповідних державних органів – належно і оперативно реагувати на порушення законодавчих норм, які забороняють використання авторитету Церков і релігійних організацій, їхніх організаційних структур, приміщень, релігійної символіки у політичній агітації.

  3. Віруючі громадяни України – члени Церков і релігійних організацій – мають рівні з усіма іншими громадянами права на участь в політичному житті держави, у тому числі обирати і бути обраними до представницьких органів влади. Разом з тим їхня участь у виборчому процесі не може відбуватися від імені Церков і релігійних організацій.

  4. Відповідно до своїх внутрішніх настанов Церкви і релігійні організації не надають особливого благословення або інших явних ознак підтримки окремим кандидатам чи політичним силам, тому що такі дії можуть бути використані з агітаційною метою. Разом з тим Церкви і релігійні організації мають право виступати з публічними заявами і зверненнями, в яких відображається їхня духовна і моральна оцінка суспільних явищ, даються загальні критерії для здійснення віруючими права вибору.

  5. Особи, в тому числі й священнослужителі та проповідники, які з метою політичної агітації використовуватимуть авторитет Церков і релігійних організацій, їхні організаційні структури, приміщення, релігійну символіку є порушниками як чинного законодавства, так і внутрішніх настанов Церков і релігійних організацій. Агітаційні виступи таких осіб у жодному разі не відображають позицію Церкви чи релігійної організації, від імені якої вони діють або до якої належать. Такі особи мають нести відповідальність як згідно з чинним законодавством, так і у відповідності з внутрішніми настановами Церкви чи релігійної організації, до якої вони належать.

Ми звертаємося до всіх політичних сил і всіх наших співгромадян з проханням взяти до уваги викладені в цій Декларації положення. Ми просимо всіх віруючих молитися до Бога про мир і благополуччя нашої держави, єдність і злагоду українського народу.

Закликаємо на всіх Боже благословення.

Далі йдуть підписи керівників Церков та релігійних організацій

Довідка

Всеукраїнська рада Церков і релігійних організацій була утворена у грудні 1996 року. Згідно з Положенням метою діяльності ВРЦіРО є об’єднання зусиль релігійних організацій з духовного відродження України, координація міжцерковного діалогу, участь в розробці проектів нормативних актів з державно-церковних відносин і діяльності релігійних організацій, сприяння благодійництву з боку релігійних організацій.

До складу ВРЦіРО входять керівники релігійних об’єднань України, зареєстрованих у встановленому порядку, а також на рівні голови Українське біблійне товариство. Основною формою роботи Ради є засідання, які відбуваються за необхідністю, але не рідше від одного разу на квартал. Рішення на засіданнях ВРЦіРО ухвалюються шляхом консенсусу.

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.