Глава УГКЦ відвідав Румунію

У суботу та неділю, 19-20 листопада 2005 року, Блаженніший Любомир (Гузар), Верховний Архієпископ Києво-Галицький УГКЦ, на запрошення Преосвященного Владики Вір_іля (Перчеа), Єпископа-ординарія в Орадеа Маре Румунської Греко-Католицької Церкви (РГКЦ), перебував у Румунії. Причиною візиту Предстоятеля УГКЦ до цього румунського міста стала знакова історична подія – місцевим румунам греко-католикам представники Православної Церкви повернули храм, який до часу ліквідації РГКЦ їм належав.

У Румунії після Другої світової війни, подібно як і в Україні, представники комуністичної партії робили брутальні кроки з метою ліквідації Греко-Католицької Церкви. Відтак всі храми РГКЦ були передані Румунській Православній Церкві, яка єдина мала дозвіл на існування. Після падіння режиму Чаушеску розпочався процес відродження Греко-Католицької Церкви. Найбільшою проблемою Церкви, яка вийшла з підпілля, став брак храмів, які брати-православні не спішили повертати їхнім законним власникам. На такому тлі жест доброї волі, який стався в Орадеа Маре, заохочує до віри у відновлення історичної справедливості.

Для участі у цій події до Орадеа Маре прибули численні гості з різних країн Європи: Італії, Франції, Швейцарії та України. Архієрейську Божественну Літургію у поверненому соборі очолив Високопреосвященний Владика Жан Клод Перісе, Апостольський Нунцій в Румунії. З ним співслужили дев’ять єпископів латинського обряду і дев’ять греко-католицьких єпископів (серед них Глава УГКЦ). У проповіді Апостольський Нунцій зокрема зазначив, що сподівається на повторення подібних подій у майбутньому. Після Літургії свої промови виголосили Владика Вір_іль та єпископ-вікарій православного архієрея.

«Я не знаю достеменно, що спонукало місцевого православного єпископа та його помічників до прийняття рішення про повернення цього храму, – сказав у коментарі Блаженніший Любомир, – але однозначно, що такий крок сприятиме покращенню відносин між православними та греко-католиками у цій країні. Це справедливий жест, адже цей храм був насильно відібраний, і дотепер греко-католики у цьому місті проводили свої богослужіння у маленькій церковці, притому що православні користувалися і своїм, і греко-католицьким соборами». Крім того, Предстоятель УГКЦ зазначив, що така чисельна участь у цих святкуваннях гостей з-за кордону стала своєрідним способом підтримки місцевих греко-католиків.

У рамках свого візиту до Румунії Блаженніший Любомир мав також приватну аудієнцію з Владикою Жаном Клодом Перісе, Апостольським Нунцієм, під час якої обговорював стан та проблеми у цій країні українців греко-католиків.

о. Ігор Яців

прес-секретар Глави УГКЦ

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.