Митрополит Смоленський і Калінінградський Кирил (Гундяєв)проти візиту Папи на Україну, оскільки«спочатку слід прокласти край холодній війніміж двома Церквами»

«Було б абсолютно незрозумілим, якби Папа приїхав на Україну без запрошення місцевої Церкви. Тож ми його просимо перенести, а навіть відмінити свій візит», — таку заяву зробив митрополит Смоленський і Калініградський РПЦ Кирил, керівник Відділу зовнішніх відносин Московського Патріархату, на прес-конференції під час перебування у Парижі, куди його запросили на святкування 70-річчя першої російської парафії у Франції, яка залишалася вірною Москві в роки комунізму.

Московський єпископ також заявив, що прохання, яке міститься в листі до Папи, підписаному митрополитом Київським Володимиром, керівником Церкви, що перебуває під юрисдикцією Москви, не є «єдиним демаршем» в цьому плані.

«Це не був особистий лист. Його написано після консультацій з більшістю українських єпископів. Це позиція загалу українського єпископату», — уточнив російський єпископ. За його словами, офіційна Москва бажає зустрічі між Патріархом Московським Алексієм II і Папою, але зустріч між «християнським Заходом і християнським Сходом» має бути належним чином підготовлена, щоб покласти край «холодній війні» між двома Церквами та «вияснити всі наші історичні протистояння, які слід довести до кінцевої точки».

Наразі, продовжив митрополит Кирил, питання про зустріч де б керівники РКЦ і РПЦ «обмінялися поцілунками миру, не маючи задньої думки» не стоїть, бо не розв’язані «болісні проблеми, якими є уніатство і прозелітизм Католицької Церкви».

Щодо «прозелітизму» (під цим словом РПЦ має на увазі росіян, які ходять до католицької Церкви), митрополит висловився наступним чином: «Ми майже певні, що це не є вказівка Ватикану. Але ніщо не говорить про те, що Ватикан намагається перешкодити цьому явищу: воно існує, і Рим несе за нього відповідальність».

Щодо «уніатства» на заході України, то тут проблеми є «найбільш кричущими», поскаржився керівник зовнішньополітичного відомства Московського Патріархату. «Від часу здобуття Україною незалежності православних цькують лише за те, що вони православні. Групи молоді вриваються до храмів, б’ють священиків і цькують парафіян, щоб захопити церкви. Таким чином проблеми не розв’язуються. Не може бути миру без справедливості: ось чому православні України просять Папу не приїжджати», — сказав митрополит Смоленський і Калінінградський Кирил.

Приблизно в той самий час, коли митрополит давав прес-конференцію в Парижі, Святіший Отець Іван Павло II ще раз нагадав, що з «нетерпінням» чекає свого приїзду на Україну. «Я поспішаю відвідати вашу батьківщину» — сказав він, звертаючись до групи українських паломників, присутніх на площі св. Петра під час молитви «Ангел Господній».

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.