Подія, яка свідчить про життя Церкви

У вівторок, 12 липня 2005 року, на свято Святих первоверховних апостолів Петра і Павла в Катедральному соборі Воскресіння Господнього в м. Івано-Франківську відбулися одразу дві важливі події в житті УГКЦ – архієрейська хіротонія Преосвященного Владики Миколи (Сімкайла), Єпарха Коломийсько-Чернівецького, та інтронізація (введення на престол) Преосвященного Владики Володимира (Війтишина), Єпарха Івано-Франківського.

2 червня 2005 року у Ватикані було повідомлено, що Святіший Отець Венедикт XVI поблагословив такі рішення Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви:

• призначити всесвітлішого о. митр. Миколу (Сімкайла), адміністратора Катедрального собору Святого Воскресіння м. Івано-Франківська, декана Івано-Франківського Івано-Франківської єпархії УГКЦ, Єпархом Коломийсько-Чернівецьким;

• згідно із кан. 210 Кодексу Канонів Східних Церков прийняти зречення з уряду Єпарха Івано-Франківського Преосвященного Владики Софрона (Мудрого);

• призначити Преосвященного Владику Володимира (Війтишина), адміністратора Коломийсько-Чернівецької єпaрхії, Єпархом Івано-Франківським.

Чин архієрейської хіротонії, згідно із нашим східним обрядом, розпочався напередодні із архієрейського найменування. Воно відбулося перед початком Великої вечірні з Литією, яку у понеділок, 11 липня, служили з нагоди празника святих апостолів Петра і Павла. У цей день Владика-номінант Микола (Сімкайло) публічно висловив свою згоду із вибором Синоду Єпископів УГКЦ і визнав свою віру.

Наступного дня відбулася архієрейська хіротонія. Для участі у хіротонії нового владики до Івано-Франківська прибули Блаженніший Любомир (Гузар), Глава Української Греко-Католицької Церкви, Високопреосвященний Архієпископ Іван (Юркович), Апостольський Нунцій в Україні, Високопреосвященний Архієпископ Іван (Мартиняк), Митрополит Перемишльсько-Варшавський, Владики УГКЦ з України та з-закордону, Владика Римо-Католицької Церкви в Україні, священики та миряни.

Літургія, яку очолив Блаженніший Любомир, розпочалася об 11.00. Спочатку Владика-номінат Микола (Сімкайло), згідно із обрядом, засвідчив свою віру у Пресвяту Трійцю, воплочення Ісуса Христа та інші правди, яких навчає Церква. Це було зроблено тому, що єпископ – це вчитель довірених його проводові вірних. Тому він має вірити і приймати все, чого навчає Христова Церква.

Згодом, після Малого входу, розпочалася хіротонія Владики Миколи. Головним святителем був Блаженніший Любомир, а співсвятителями – Високопреосвященний Владика Іван (Мартиняк), Преосвященний Владика Софрон (Мудрий) та Преосвященний Владика Володимир (Війтишин). У храмі залунало величаве „Аксіос” (з гр. „гідний”).

На початку проповіді Глава УГКЦ наголосив на історичному значенні цієї хіротонії. Відтак Блаженніший Любомир коротко представив 120-літню ретроспективу Станіславівської (тепер Івано-Франківської єпархії). А тоді продовжив: «Сьогодні ми передаємо провід цієї єпархії у руки Владики Володимира (Війтишина). Це історична хвилина, бо кожне передання церковної влади, а радше служіння – це надзвичайно важливий момент, адже він є символом життя, символом продовження… У житті людини, як і всіх живих істот, немає зупинок, а є або ріст, або загибель. Нашим бажанням є, щоб ця єпархія і ці довірені вам душі і надалі були у процесі розквіту та ставали символом кращого майбутнього».

У проповіді Глава УГКЦ із словами побажання також звернувся до нововисвяченого архієрея Миколи. Він закликав його «бути добрим завідателем архієрейських благодатей». Для цього, за словами Блаженнішого Любомира, потрібно любити свій народ і мати гаряче серце.

Тоді Глава УГКЦ закликав усіх мешканців Івано-Франківська сприймати цю урочистість як подію не місцевого, а всеукраїнського, всецерковного значення. «Доказом зрілості і церковної, і народної є стан, коли ми вміємо глянути за межі своєї парафії, єпархії і побачити весь народ, цілу Церкву», – сказав щодо цього Предстоятель УГКЦ.

Після Заамвонної молитви було здійснено Чин введення на престол Єпарха Івано-Франківського Володимира Війтишина. На завершення Літургії із своїми промовами виступили Владика Іван (Юркович), Апостольський Нунцій в Україні, Владика Софрон (Мудрий), Владика Микола (Сімкайло) та Владика Володимир (Війтишин).

Після Літургії новопоставлений Владика Микола уділив всім присутнім своє перше архієрейське благословення.

о. Ігор Яців

прес-секретар Глави УГКЦ

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.