Папа Венедикт XVI буде зацікавлений в справі поєднання між християнами

З 1981 року, коли кардинал Ратцінгер був призначений префектом Конгрегації у справах віровчення він став рупором теологічного консерватизму. Він готував документи, які виключають можливість визнання гомосексуалізму, а також засудив одностатеві шлюби і радикальний фемінізм, оголосивши, що ці явища ставлять під загрозу сім’ю.

Та саме тверде дотримування церковної традиції і прагматизм нового понтифіка дають підставу припускати прогрес у відносинах Ватикану і Москви. Крім того, богословський консерватизм Венедикта XVI може слугувати доброю платформою для розвитку католицько-православного діалогу. Так, зокрема, вважають деякі російські богослови. На їхню думку, з приходом кардинала Ратцінгера ситуація зміниться на краще. І навіть те, що він консерватор і традиціоналіст, поліпшить відносини.

У вітальній телеграмі Патріарха РПЦ Алєксія ІІ на адресу Папи Венедикта XVI висловлено думку, що розвиток плідного православно-католицького діалогу має чи не найбільше значення для всього християнського світу і є одним із найважливіших завдань нового Папи. У світлі щойно сказаного постає запитання, чи новообраний понтифік приділятиме багато уваги справі порозуміння між Церквами, чи більше зосередиться на потребах в середині Католицької Церкви?

Свою думку з цього приводу висловив Блаженніший Любомир. „Я переконаний, що новий Папа Венедикт XVI буде зацікавлений у справі поєднання між християнами, – сказав Глава УГКЦ. – Про це він не двозначно заявив у своєму першому зверненні до зібраних в Римі кардиналів. Це цілком природно – той, хто вважає себе християнином, тим більше провідник такого рівня, не може оминати увагою важливу справу єдності між християнами. Це не є справа якогось особливого уподобання, це є справа життя, згідно з Божим Законом. Церква мусить бути одна: такою вона задумана і заснована Ісусом Христом. І кожний християнин повинен працювати над тим, щоб в міру своїх можливостей ефективно сприяти зближенню між християнами”.

Крім того, Блаженніший Любомир наголосив, що такий діалог мусить відбуватися не у формі політичних домовленостей чи компромісів, а як вияв щирого бажання спільними силами виконувати Божу волю. „Не може Папа Римський обмежуватися до одної Церкви чи певної частини потреб. Він мусить бути відкритим на всі потреби, а потреба єдності між християнами є надзвичайно важливою, суттєвою справою”, – сказав на завершення Предстоятель УГКЦ.

о. Ігор Яців

прес-секретар Глави УГКЦ

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.