ЗВЕРНЕННЯСиноду Єпископів Києво-Галицької Митрополії Української Греко-Католицької Церкви до місцевих влад Львівської, Івано-Франківської, Тернопільської, Закарпатської областей та міста Львова

Високодостойні Панове!

Християнська школа під проводом Церкви є незамінним джерелом служіння учням, церковним спільнотам і цілому українському народові. Така школа, співпрацюючи з іншими християнськими установами (родиною, християнською спільнотою, молодіжним організаціями) смиренно діє в любові до Церкви задля добра усієї спільноти. Вона є своєрідним випробувальним майданчиком та оазою освітнього поля, на яких розробляють та реалізують нові форми та методи навчання і виховання на грунті тисячолітнього досвіду просвітницької діяльності Церкви в Україні та сучасного досвіду європейських католицьких освітніх закладів. Докладаючи зусиль, Церква допомагає батькам реалізувати своє законне право надати дітям якісну освіту та належне християнське виховання.

Міжнародні правові акти, ратифіковані Україною, зобов’язують нашу державу гарантувати батькам, або тим, хто їх згідно з правом заступає, вільну можливість посилати дітей до недержавних освітніх закладів, які відповідають мінімальним, визначеним, або затвердженим відповідними освітніми органами вимогам для виховання дітей відповідно до своїх релігійних переконань. Ці положення знайшли відображення в Сімейному кодексі України та в Законі України „Про свободу совісті та релігійні організації”.

Проте, відповідно до Закону України „Про освіту”, загальноосвітні християнські школи під проводом Церкви зареєстровані як приватні навчальні заклади. Така форма власності освітніх установ однозначно прирівнює їх до комерційних структур, а тому оплату за оренду приміщення, землі, комунальних послуг тощо встановлюють за комерційними цінами. Вказана політика нівелює соціальну спрямованість християнських шкіл, гальмує можливість їхнього дальшого розвитку та накладає непосильний фінансовий тягар на плечі церковної спільноти та батьків.

Враховуючи значення загальноосвітніх шкіл під проводом Церкви для добра українського суспільства, просимо на сесіях місцевих рад відповідного рівня розглянути такі питання:

– Про надання в безоплатну оренду навчальних приміщень та земельних ділянок для ведення освітньої діяльності;

– Встановити оплату комунальних послуг – тепла, газу, води, електроенергії – за цінами, встановленими для бюджетних навчальних закладів;

– Прийняти рішення про оплату праці вчителів за виконання державного освітнього стандарту початкової, базової та повної середньої освіти;

Для координації і впорядкування співпраці Києво-Галицької Митрополії УГКЦ з обласними управліннями виступаємо з ініціативою підготувати та укласти відповідні угоди про співпрацю.

Сподіваємось на Ваше зрозуміння важливості соціальної та духовної місії наших шкіл та подальшу співпрацю освіти і Церкви для морального оздоровлення українського суспільства.

Від імені Синоду Єпископів

Києво-Галицької Митрополії

Української Греко-Католицької Церкви

  • ЛЮБОМИР
Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.