«Історична зустріч» Константинопольського Патріархаі ахієпископа Ліонського в день 800-ліття трагічної подіївзяття Константинополя хрестоносцями

«Дух примирення — сильніший за неприязнь»: так окреслив Вселенський Патріарх Варфоломей I сучасні відносини між православною та католицькою Церквами. Ці слова прозвучали під час виступу Патріарха з нагоди «історичного», за його власними словами, візиту до Контантинополя ліонського архієпископа Філіпа Барбарена. Кардинала Барбарена супроводжував єпископ Нантерський Жерар Докур, член Папської ради сприяння християнській єдності, який є приятелем Вселенського Патріарха. Цей візит відбувся саме в ті квітневі дні, коли минало рівно 800 років пограбування візантійської столиці під час четвертого хрестового походу. Папа Іван Павло II попрохав вибачення за цей хрестовий похід під час свого візиту до Афін у травні 2001 року.

Історична довідка

Місто Константинополь засноване імператором Костянтином 324 р., від 330 року було імператорською резиденцією, від 451 р. — престолом Східного християнського Патріарха. У ньому пройшли чотири Вселенські собори неподіленої Церкви (381 р., 553 р., 680-681 рр., 869-870 рр.). Велике портове місто, Константинополь швидко став політичною, релігійною та інтелектуальною столицею Візантійської імперії. Взяття хрестоносцями Константинополя у 1204 р. супроводжувалося пограбуванням візантійських храмів та палаців. До 1261 р. Константинополь був столицею латинської імперії. Після другого падіння, в 1453 р., під назвою Стамбул, місто було проголошене столицею Османської імперії.

«Дух примирення у Воскреслому Господі спонукає нас наполегливо прямувати до примирення наших Церков», — сказав Варфоломей I. Патріарх подякував представникам католицької Церкви за те, що вони «прибули розділити з нами біль і гіркоту восьмисотліття трагічної події взяття Константинополя хрестоносцями 1204 року.

«Ця подія, яка залишиться назавжди у пам’яті візантійського народу, посилила розкол у Церкві — Тілі Христовім, який ми тепер намагаємось, великими зусиллями заново поєднати… Але дух примирення сильніший за ненависть», — підкреслив предстоятель Вселенського православ’я.

У комюніке, опублікованому на сайті цього Патріархату, наголошується на «необхідності продовження діалогу між двома Церквами і спільному християнському свідченні у Європі».

У своїй промові, зверненій до кардинала Барбарена Варфоломей I нагадав про обмін поцілунком миру між своїм попередником Патріархрм Афінагором та Папою Павлом VI у Єрусалимі 1964 році. «Цей сердечний жест, що став пам’ятною подією, не лише зняв взаємне відлучення, накладене Церквами одна на одну в 1054 році, але й заново скріпив в дусі примирення наші дві Церкви».

Кардинал Барбарен, у свою чергу, сказав: «Ми прибули до Контантинополя в ці дні, коли минають 800-літні роковини драматичної події, а саме — пограбування міста латинськими християнами, які прагнули, в ході четвертого хрестового походу, забезпечити собі вільний доступ до Гробу Господнього». «Це глибока рана, яку західні християни нанесли своїм братам — мешканцям цього міста, яке було мостом між Європою і Азією, свідком кількох Вселенських церковних соборів і, від тривалого часу, бастіоном східного християнства. Потрібно довірити цю безповоротну образу Божому милосердю», — додав він.

«Ми з вдячністю і повагою приймаємо ваш сердечний жест у надії, щоб ця трагічна подія не була більше каменем розбрату між нашими Церквами», — зазначив Патріарх Варфоломей I, який, як твердяь деякі інформаційні джерела, має намір незабаром відвідати Папу Римського у Ватикані. Щороку 30 листопада, в день празника св. Апостола Андрія (за григоріанським календарем), делегація Ватикану приїжджає до Константинополя, а 29 червня делегація Вселенського Патріархату їде до Ватикану на святкування дня святих апостолів Петра і Павла.

Зоряна Курдина

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.