Як Патріарх Йосиф Сліпий освячував миро в ув’язненні: свідчать архіви

Знайдені у Львові листи із ув’язнення Патріарха Української Греко-Католицької Церкви Йосифа Сліпого (1892-1984), на думку церковних дослідників, допоможуть у справі його прослави в лику блаженних.

За словами о. Романа Тереховського — керівника Постуляційного бюро УГКЦ — інституції, яка готує матеріали для прослави святих, архів Патріарха Йосифа багато років зберігався у старому львівському будинку, що належав колись черницям чину св. Вікентія. Пізніше сестри продали це приміщення, і під час ремонту новий господар виявив маленьку схованку, де зберігалися фелон, потири і дві скриньки з паперами. Серед цих паперів виявились листи, які Йосиф Сліпий надсилав сестрам із Сибіру, де він перебував в ув’язненні. Листи майже не пошкоджені часом, лише деякі з них мають невеличкий дефект. Архів стосується останнього періоду ув’язнення Патріарха (1953-63 рр.) Частина цієї кореспонденції, як вдалося встановити, була надіслана до Львова поштою, інша частина, можливо, передавалась через довірених людей.

Особливий інтерес, на думку дослідників, являють обою листи, які свідчать про те, що Йосиф Сліпий, «обводячи довколо пальця» радянську цензуру, освячував в ув’язненні миро. Так, в одному з листів, надісланому перед Великим Чевергом, коли за традицією глави Церков освячують миро, митрополит писав: «Останнім часом я хворію, пришліть мені ліки, які готуються з таких-от олій». Далі йшов список латиною. Коли список розшифрували, виявилося, що це були інгредієнти мира. Ув’язнений Патріарх також просив надіслати йому білих сухариків і загорнути все в «Арх.» (тобто, служебник «Архієратикон», де є молитва на освячення мира).

Пізніше, після освячення мира, Патріарх Йосиф віднайшов дотепний спосіб переслати його віруючим. «Не ті ліки, що треба, мені прислали, — писав він у наступному листі. — Але щоб вони не зіпсувалися, висилаю їх назад».

Ця унікальна знахідка, вважають в Постуляційному бюро УГКЦ, тепер допоможе у процесі беатифікацію патріарха Йосифа Сліпого.

Патріарх Йосиф народився в селі Заздрість на Тернопільщині 17 лютого 1892 року. Навчався у Львові, Інсбруку та Парижі, з 1928 по 1944 рр. був ректором семінарії і богословської академії УГКЦ у Львові.

У 1939 році митрополит Андрей Шептицький здійснив його єпископську хіротонію. Після смерті митрополита Андрея в 1944 році Йосиф Сліпий очолив УГКЦ. Влітку 1945 р. митрополит Йосиф був заарештований радянськими властями і 18 років провів в тюрмах і таборах. У 1963 р. — після звернення Папи Івана XXIII і президента США Джона Кеннеді до Микити Хрущова — Йосиф Сліпий був звільнений з ув’язнення і виїхав до Рима, де жив до своєї смерті у 1984 р. У 1992 р. останки Йосифа Сліпого були перепоховані у Львівському соборі св. Юра.

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.