У Львові — храмове свято 

У житті кожної парафії одним з найважливіших моментів є храмовий празник – день освячення церкви. Але є храми, важливість яких сягає далеко за межі окремої громади. Вони — символи цілої епохи, пам’ятки важких часів переслідування і благодатних періодів розквіту Церкви. Таким для греко-католиків є Архікафедральний собор Святого Юра, який 6 травня відсвяткував свій храмовий празник.

Головним елементом святкової програми стала Архієрейська Божественна Літургія, яку відслужив Блаженніший Любомир Кардинал Гузар у співслужінні з Преосвященним Владикою Михаїлом Колтуном, Єпархом Сокальським, Преосвященним Владикою Ігорем Возняком, Єпископом-помічником Львівським та численними священиками.

У проповіді Глава УГКЦ акцентував свою увагу на тому, що святий священномученик Юрій — мирянин, який не маючи спеціальної богословської освіти, не будучи священиком, став святим. Блаженніший Любомир підкреслив, що святість — це не привілей духовенства, а обов’язок кожної охрещеної людини: «Ми часом маємо помилкову думку, що бути святим, це немовби перейти якусь школу, відбути якусь програму і наприкінці могти сказати — ось святий. Ми не народжуємося святими. Святість — це безперервний процес, це щоденна боротьба за те, щоб бути близько Ісуса Христа».

Верховний Архіпастир торкнувся ще одної теми, тісно пов’язаної з основною. Він сказав: «Ми часто говоримо про громадянське суспільство, в якому зберігаються певні засади громадянського життя, певні ідеали: кожному дається нагода вповні реалізувати себе і одночасно зберегти спільне добро. Я це хотів би поширити на поняття християнського суспільства, бо, безумовно, що громадянське суспільство, як політичний устрій, є бажане, але якщо нам, охрещеним людям, вдасться створити християнське суспільство, то тим правдивіше буде громадянське суспільство». «Коли настане християнське суспільство?» — поставив запитання Блаженніший Любомир. І відповів, що воно може настати не тільки тоді, коли ми перетворимося на ангелів, будемо досконалими завжди і всюди, адже це неможливо. Християнське громадянство полягає у тому, що кожний член суспільства старається бути добрим християнином.

Після водосвяття о 13.00 розпочався показ українського вишиваного жіночого одягу, який організував Союз Українок, а о 15.00 — святкова мистецька акція «Горицвіт» на Святоюрській горі.

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.