У Львові Католікос всіх вірмен Гарегін II освятив кафедральний собор Вірменської Апостольської Церкви

Патріарх-Католікос всіх вірмен Гарегін II освятив 18 травня кафедральний Успенський собор Вірменської Апостольської Церкви (ВАЦ) у Львові, повернений місцевій релігійній громаді після того, як радянська влада в 1945 році закрила храм — на той час, вірмено-католицький.

Освяченню передував хресний хід по історичному центру Львова — від міської ратуші до головного входу до вірменського собору. Після того, як глава Львівської обласної держадміністрації передав вірменському архієпископу Григорісу ключі від храму, Католікос Гарегін II здійсний «чин відкриття дверей» і освятив собор. Затим відбулася урочиста Літургія, після закінчення якої орденами Вірменської Церкви були нагороджені архієпископ Григоріс і ряд діячів, які брали активну участь у реставрації собору.

Святкування з нагоди освячення собору за-кінчилося подячною трапезою просто у дворику храму, де всі присутні могли скуштувати лаваш, м’ясо і вино, що наливалося просто з бочки. Увечері того ж дня відбулося святкування цієї події у Будинку культури залізничників.

На прес-конференції Гарегін II заявив, що поновлення богослужінь в Успенському соборі стане серйозним поштовхом до розвитку вірменської спільноти не лише у Львові, але й по цілій Україні, оскільки для вірмен Церква «протягом всієї історії сприяла збереженню духовної цілісності і національної тотожності». Патріарх-Католікос також подякував українській владі, яка прийняла рішення про передачу храму і дотримала обіцяного. На урочистості до Львова разом з Католікосом прибули спікер вірменського парламенту Армен Хачатрян, президент Союзу вірмен України Нвер Мхітарян, відомий французький співак вірменського походження Шарль Азнавур із сином, не менш відомий актор Армен Джигарханян, посол Вірменії в Україні Грач Сільванян і посол Вірменії у Франції Едуард Налбандян.

Від УПЦ МП був присутній архієпископ Августин (Маркевич), від УГКЦ — канцлер Львівської архієпархії о.-д. Михайло Димид і декан Ярослав Чухній. Уряд України представляв голова Держкомітету у справах релігій Віктор Бондаренко, на освячення собору також приїхав екс-президент Леонід Кравчук.

Кафедральний собор Успення Пресвятої Богородиці у Львові був збудований в 1363 році з дерева, а затим — заново відтворений у традиційному вірменському стилі. У наступні роки храм неодноразово горів і перебудовувався. До нашого часу збереглися фрески XIV-XV століть у візантійському стилі, середньовічні різьблені кам’яні хрести. На початку XX ст. собор розписував польський художник Ян Генрик Розен — ця його праця мала такий успіх, що негайно після завершення робіт у вірменському соборі його запросили розписувати папський палац у Кастель-гандольфо під Римом.

Чимало років Успенський собор ви-конував роль духовного центру вірмен Русі, Волощини та Молдавії. У 1945 році радянська влада закрила собор, в якому на той час розташовувалась кафедра глави місцевої вірмено-католицької єпархії. Храм вдалося врятувати від руй-нування лише тому, що там влаштували сховище унікальних ікон із зібрання митрополита УГКЦ Андрея Шептицького.

У 1991 році львівська влада пе-редала відродженій релігійній спільноті каплицю і двір комплексу, а остаточно храм було передано ВАЦ у грудні минулого року, коли за допомогою вірмен України було збудовано нове сховище для ікон.

Патріарх-Католікос Гарегін II перебував у Львові з 17 по 19 травня — він прилетів до галицької столиці просто з Красноярська, де освячував новозбудований вірменський храм.

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.