Туринська плащаниця вирушає до Києва

28 вересня 2002 року копія Туринської плащаниці із Білорусі чартерним авіарейсом прибула в Україну. Першою зупинкою всесвітньо відомої реліквії був Львів. У місті Лева Туринська плащаниця перебувала в Архікафедральному соборі Святого Юра (УГКЦ) та Архікафедральному соборі Успення Пресвятої Богородиці (РКЦ в Україні). Останній день, коли у Львові можна приступити до плащаниці, — 2 травня 2003 року. А вже 3 травня копія Туринської плащаниці буде виставлена для поклоніння у Києві.

Сьогодні можна з впевненістю сказати, що плащаниця виконує ту місію, яку передбачали організатори її перевезення в Україну. Задумуючи реалізувати приїзд цієї реліквії в нашу країну організаційний комітет сподівався, що Плащаниця зокрема стане тим осердям, навколо якого всі об’єднаються. І справді, за ці місяці до Плащаниці приходили греко-католики і представники інших конфесій, громадяни України і закордонні гості, духовенство і миряни, сивочолі і маленькі діти.

2 травня на Святоюрській горі відбудуться проводи Туринської плащаниці. Вони розпочнуться об 11.00 Божественною Літургією у супроводі хору хлопчиків і юнаків «Дударик». О 14.00 розпочнеться Акафіст до Христа Спасителя, який співатимуть Отці Василіяни. Через дві години, о 16.00, розпочнеться Вечірня у супроводі монашого «Воскресні фрагменти». О 19.00 буде відслужено Молебень перед Туринською плащаницею, а о 20.00 реліквію винесуть із храму і розпочнеться процесійний похід.

Від собору Святого Юра копію Туринської плащаниці буде перенесено на залізничний вокзал, звідки її повезуть до Києва. Укрзалізниця разом з Львівською залізницею безкоштовно надали п’ять вагонів для того, щоб вірні УГКЦ могли супроводжувати плащаницю до столиці нашої держави. Відправлення поїзда № 92 – 22:22 год.

3 травня о 7:34 год. поїзд прибуде до Києва. На залізничному вокзалі Туринську плащаницю зустрінуть Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Любомир та Глава Української Православної Церкви Київського Патріархату Святіший Патріарх Філарет. Згодом розпочнеться процесійний хресний хід вулицями Києва від вокзалу до собору Святого Володимира (УПЦ КП). Після встановлення копії Туринської плащаниці відбудеться екуменічний Молебень перед плащаницею.

Туринська плащаниця перебуватиме у Володимирському соборі до 11 травня, а після того вона буде перенесена до храму Святого Василія Великого (УГКЦ), який розташований за адресою: Вознесенський узвіз, 7. У цьому храмі копія Туринської плащаниці перебуватиме два місяці, а відтак буде перевезена до Донецька.

Прес-секретар Глави УГКЦ

о. Ігор Яців

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.