НА ВІСІМНАДЦЯТІЙ СЕСІЇ СИНОДУ ЄПИСКОПІВ КИЄВО-ГАЛИЦЬКОЇМИТРОПОЛІЇ УГКЦ

18-19 березня 2003 року Божого у Митрополичих Палатах у Львові відбулась Вісімнадцята сесія Синоду Єпископів Києво-Галицької Митрополії УГКЦ. У сесійних засіданнях взяли участь 12 Владик з України, членів Митрополичого Синоду, та Архієпископ Іван Мартиняк, Митрополит Перемишльсько-Варшавський.

Окрім організаційних питань, які стосуються функціонування Митрополичих ієрархічних структур та Митрополичого Синоду, було розглянуто багато питань душпастирського плану. Продовжуючи дискусію над питанням гідного відзначення Року Родини та вдосконалення церковного життя у цій галузі, було дано відповідні доручення стосовно «Протоколу передшлюбного приготування» та інших важливих церковних документів і релігійних практик. З метою належного відзначення Року Родини усім священикам Києво-Галицької Митрополії УГКЦ було доручено: наголошувати на важливості спільної молитви в родинах, єднанні християнських родин спільною молитвою і читанням Божого Слова; заохочувати сім’ї до відновлення покуть у своїх домах, де родина спільно молиться; у часі відвідування родин з Йорданською водою посвятити ікону покуття, спільно прочитати молитву з родиною і заохочувати родини лучитися спільною молитвою з іншими родинами; звернути особливу увагу на підготовку дітей до Першої Сповіді та на сам день її проведення. Рекомендується сповідати дітей не в сам день торжества, а напередодні, разом з батьками рідними і хресними. Спільно з катехитами провести зустріч з батьками на тему фотографування дітей в день Першої Сповіді і Урочистого Причастя під час Літургії, щоб не було в храмах шуму та перешкод гідній участі у Божественній Літургії.

Значну кількість синодального часу було уділено питанню гідного відзначення 70-х роковин голодомору в Україні. Було заплановано низку заходів, головною метою яких встановлено усвідомлення світовою спільнотою духовного жахіття того що сталося. Особливу роль у цьому питанні було визначено церковним мас-медіа.

Відповідаючи на суспільний запит у царині економічного життя в нашій Державі було вирішено видати пастирського листа щодо економічних реформ в Україні.

Було вирішено щоб у днях 6–7 вересня 2003 року Божого провести у Галичі (Крилосі) урочисте відзначення 700-ліття встановлення Галицької Митрополії та 750-ліття коронування короля Данила.

Окрім цього, було вирішено написати такі листи і заяви: лист-співчуття до халдейських братів-християн з приводу трагічних подій в Іраку; листа-протест до Уряду України стосовно проблеми абортів; заяву стосовно проголошення себе єпископом отцем Йосафатом Кавацівим; офіційного звернення від Митрополичого Синоду з нагоди Року Родини.

Наступну, Дев’ятнадцяту сесію Митрополичого Синоду заплановано провести у четвер і п’ятницю, 12-13 червня 2003 року у Львові.

Секретаріат Синоду Єпископів

Києво-Галицької Митрополії УГКЦ

Постанови Вісімнадцятої сесії

Синоду Єпископів

Києво-Галицької Митрополії Української Греко-Католицької Церкви

Львів, 18-19 березня 2003 р. Б.

  1. Доручити Інститутові Канонічного права до кінця квітня опрацювати «Протокол передшлюбного приготування» після чого, передати його на остаточне доопрацювання Канонічній комісії під проводом Владики Софрона (Мудрого) з подальшим його поданням на розгляд і затвердження Митрополичому Синодові.

  2. Доручити Владиці Глібові (Лончині) літургійно опрацювати окремішній обряд Заручин.

  3. Затвердити емблему Року Родини та текст офіційного звернення від Митрополичого Синоду.

  4. З метою гідного відзначення 70-их роковин голодомору в Україні:

А. Доручити Владиці Василеві (Медвіту) створити та очолити Організаційний комітет.

Б. Головною метою заходів вважати усвідомлення світовою спільнотою духовного жахіття того що сталося, для чого якнайширше задіяти усі доступні мас-медіа.

В. Здійснити відповідні заходи в Римі, для того, що уможливити відслужити Літургію з участю Святішого Отця в пам’ять жертв голодомору у базиліці Святого Петра.

  1. З метою належного відзначення Року Родини усім священикам Києво-Галицької Митрополії УГКЦ:

— наголошувати на важливості спільної молитви в родинах, єднанні християнських родин спільною молитвою і читанням Божого Слова;

— заохочувати до відновлення покуть у своїх домах, де родина спільно молиться;

— у часі відвідування родин з Йорданською водою посвятити ікону покуття, спільно прочитати молитву з родиною і заохочувати родини лучитися спільною молитвою з іншими родинами;

— звернути особливу увагу на підготовку дітей до Першої Сповіді та на сам день її проведення. Рекомендується сповідати дітей не в сам день торжества, а напередодні, разом з батьками, рідними і хресними.

Спільно з катехитами провести зустріч з батьками на тему фотографування дітей в день Першої Сповіді і Урочистого Причастя під час Літургії, щоб не було в храмах шуму та перешкод гідній участі у Божественній Літургії.

  1. Отцям парохам та адміністраторам парохій активніше організовувати та підтримувати розвиток парохіяльних недільних шкіл.

  2. Видати пастирського листа щодо економічних реформ в Україні.

  3. У днях 6–7 вересня 2003 року Божого провести у Галичі (Крилосі) урочисте відзначення 700-ліття встановлення Галицької Митрополії та 750-ліття коронування короля Данила. Розпочати святкування 6 вересня з наукової конференції.

  4. Рекомендувати духовенству та мирянам Києво-Галицької Митрополії УГКЦ взяти активну в урочистостях з нагоди перенесення тлінних останків Блаженного Теодора Ромжі з Будапешта до Ужгорода.

  5. Рекомендувати духовенству та мирянам Києво-Галицької Митрополії УГКЦ не брати участь у паломництвах до місця «останньої з’яви Богородиці» на Закарпатті.

  6. Надіслати лист-співчуття до халдейських братів-християн з приводу трагічних подій в Іраку.

  7. Надіслати листа-протест до Уряду України стосовно проблеми абортів.

  8. Від імені Митрополичого Синоду видати заяву стосовно проголошення себе єпископом отцем Йосафатом Кавацівим.

  9. Дев’ятнадцяту сесію Митрополичого Синоду провести у четвер і п’ятницю 12-13 червня 2003 року у Львові.

Голова Синоду Єпископів

Києво-Галицької Митрополії УГКЦ

+ЛЮБОМИР

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.