Секретні архіви Ватикану: дослідження розпочато

В одному з березневих випусків ватиканської газети «Оссерваторе романо» дві полоси були присвячені нещодавньому відкриттю секретних архівів Ватикану за період між 1922 та 1939 рр. Свої міркування стосовно цієї події висловили кардинал Хорхе Мех’я, бібліотекар-архівіст Римського Престолу, і о. Серджо Паґано, відповідальний за секретні архіви.

Звернувшись спочатку до історії ватиканських архівів, кардинал Мех’я поза тим зазначив, що деякі документи, з міркувань дотримання таємниці приватного життя, повинні наразі зберегти свій конфіденційний характер. Ще одна причина, через яку частина документів не може бути оприлюднена, — потреби сучасного урядування (це стосується передусім архівних матеріалів держсекретаріату).

Існують також перешкоди технічного характеру. Надзвичайно мале число архівних працівників, за словами прелата, є непропорційним до тієї маси роботи, яку потрібно виконати, щоб документи справді стали доступними для дослідників (мається на увазі їх вивчення, класифікація, нумерування і розкладання по файлах). Незважаючи на всі ці чинники, кардинал Мех’я пообіцяв, що цілковите відкриття архівів відбудеться до 2005 року.

Отець Серджо Паґано, відповідальний за секретні архіви, у свою чергу, підкреслив цінність тих фондів, які вже є доступними на даний час. Розповідаючи про деякі відкриті документи, що можуть викликати зацікавлення дослідників, він зокрема, виділив листування, яке у 1922-24 роках архієпископ Еудженіо Пачеллі (майбутній Папа Пій XII) вів з православними і католицькими лідерами у радянській Росії, і яке свідчить про його участь в організації допомоги голодуючим, а також першу інформацію про початок переслідування більшовиками духовенства. Серед документів, відкритих для дослідників, о. Паґано виділив також матеріали ватиканського інформаційного бюро, яке під час війни проводило колосальну пошукову роботу, допомагаючи сім’ям і окремим особам віднаходити своїх ув’язнених чи зниклих безвісти родичів.

Інформація про відкриті архівні матеріали (близько 3-х млн. назв файлів), розташована на на компакт-дисках, вже найближчим часом буде доступною широкій публіці.

Серед документів, вже віднайдених у нововідкритих секретних архівах Ватикану, особливе зацікавлення вчених викликали два листи: один з них написаний в 1923 р. архієпископом Еудженіо Пачеллі (майбутнім Папою Пієм XII), на той час — нунцієм в Мюнхені, і адресований держсекретарю Ватикану кардиналу П’єтро Гаспарі. Другого листа сестра Едіт Штейн, німецька черниця-кармелітка (у чернецтві — сестра Бенедикта Хреста) і видатний науковець-філософ, адресувала Папі Пію XI у 1933 році.

У листі від 14 листопада 1923 року нунцій Пачеллі застерігає проти виразно антицерковного характеру нацистського руху, який у той час набирав сили в Баварії.

Прелат описує у листі систематичні випади нацистів проти клиру і розповідає про цькування мюнхенського архієпископа, який незадовго перед тим виступив із засудом нацистських закликів до переслідувань євреїв.

У ноновіднайденому листі Едіт Штейн, датованому квітнем 1933 року, тобто через кілька тижнів після приходу до влади у Німеччині Адольфа Гітлера, вона просить Папу Пія XI засудити расову політику нацизму (що, до речі, він згодом зробив в енцикліці «Mit Brennender Sorge»).

Лист Едіт Штейн німецька та італійська преса опублікували майже відразу після офіційного відкриття Ватиканом своїх секретних архівів, він зберігався у розділі ватикано-німецьких відносин довоєнного періоду.

Постать сестри Едіт Штейн — видатного представника релігійної думки — вже багато років викликає значне зацікавлення дослідників. Єврейка за походженням, вона прийняла християнство і, під впливом автобіографічної книги св. Терези Авільської, у 1934 р. вступила до контемплятивного (закритого) монастиря босих кармеліток. У 1942 р. страчена нацистами у концтаборі Освєнцім. У 1998 році Папа Іван Павло II канонізував Едіт Штейн, а у 2000 р. проголосив її покровителькою європейського континенту (поруч з двома середньовічними святими — Катериною Сієнською та Бриґіттою Шведською).

З.К.

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.