Християнські Церкви і релігійні об’єднанняпро війну в Іраку:

«проти»…

Римо-Католицька Церква

«Святий Престол з глибокою скорботою прийняв звістку про розвиток останніх подій в Іраку», — з цими словами керівник прес-центру Ватикану Хоакін Наварро-Валлс звернувся вранці 21 березня до журналістів. «З однієї сторони він шкодує про те, що уряд Іраку не прийняв резолюцій ООН і заклик Папи до роззброєння країни. З іншої — він рішуче не погоджується з припинення переговорів, які велися у відповідності до міжнародного права з метою розв’язати іракську кризу», — підкреслив Наварро-Валлс.

Керівник прес-центру Святого Престолу відзначив, що «в цій ситуації було прийнято рішення різних католицьких структур не припиняти свою діяльність в Іраку, спрямовану на допомогу населенню країни». З цієї метою Апостольська нунціатура, яку очолює преосв. Бернандо Філоні, залишатиметься весь цей час у Багдаді.

Весвітня Рада Церков (ВРЦ)

На думку генсека ВРЦ доктора Конрада Райзера, війна в Іраку «підтвердить і посилить» негативний образ західної цивілізації, відзначений колоніалізмом і хрестовими походами…» «Превентивна атака на Ірак аморальна, незаконна і матиме важкі наслідки»,.. адже ігнорується зростаюча роль релігії і культури у формуванні політичних поглядів, зазначив генеральний секретар організації, яка об’єднує православні та протестантські Церкви світу.

Конференція Європейських Церков (КЄЦ)

Генеральний секретар КЄЦ преподобний Кейт Клементс закликав воюючі сторони надати населенню Іраку гуманітарну допомогу без будь-яких обмежень, пов’язаних з воєнними інтересами.

Клементс також висловив надію, що країни Європи відкриють доступ біженцям з Іраку і забезпечать їх усім необхідним для достойного життя.

Національна Рада Церков (США)

Члени НРЦ США заявили, що підноситимуть молитви до Бога «за чоловіків і жінок, які несуть службу в арміях обох сторін». «Ми, що доклали стільки праці для того, щоб запобігти війні, шкодуємо про всіх, чиєму життю загрожує небезпека через нездатність урядів знайти альтернативу війні», — йдеться у спільній заяві генсека НРЦ Боба Едгара і президента організації Елені Хусаг.

Із заявами, що засуджують війну в Іраку, виступили також глава австралійської католицької ради з питань соціальної справедливості єпископ Вільям Моріс, англіканські архієпископи Кентерберійський Роуен Вільямс і Йоркський Девід Хоуп (Велика Британія), лідери католиків і лютеран Німеччини, президент Протестантської федерації Франції Жан-Арнольд де Клермон та інші релігійні лідери Європи і Америки.

… і «за»

Міжцерковна рада миру (Нідерланди)

Однією з небагатьох релігійних організацій Європи, які відмовилися яким-небудь чином коментувати ситуацію в Іраку, стала Міжцерковна рада миру (МРМ), до якої входять 9 Церков Нідерландів. На думку генсека МРМ Мієнта Яна Фабера, виступи проти війни можуть бути розцінені як підтримка режиму Саддама Хусейна. Наприкінці лютого Фабер очолив делегацію релігійних лідерів Голландії, що відвідали Ірак. Після повернення на батьківщину він закликав Церкви «мовчати і слухати іракців», які самі хочуть війни і готові до неї.

Південно-Баптистська Конвенція (США)

Лідер найбільшої протестантської конфесії США — ПБК — підтримав початок військових дій в Іраку.

«Завдання нашого уряду — захищати своїх громадян, — йдеться у заяві президента ПБК Джека Грема. — Іноді для цього вимагаються крайні заходи, такі, як війна. Саддама Хусейна необхідно усунути. Я вірю, що Америка повинна бути лідером у боротьбі за свободу і мир у всьому світі. Тому я — разом з мільйонами південних баптистів підтримую рішення нашого президента».

Війна у Перській затоці є справедливою, йдеться далі у заяві Грема, оскільки її мета — «звільнення, а не окупація, захист, а не агресія». «Прийшов час всім американцям об’єднатися як братам і сестрам і підтримати нашу націю, нашого командувача Джорджа Буша, а також наші збройні сили», — пише президент ПБК.

Грем також закликав пасторів і церковні конґреґації встановити дні посту і посилених молитов за успішне завершення війни.

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.