«НЕ ЗАСЛУГА, АЛЕ ДАР БОЖИЙ»:

ВІРНІ УГКЦ ВІДСВЯТКУВАЛИ 70-ЛІТТЯ БЛАЖЕННІШОГО ЛЮБОМИРА КАРДИНАЛА ГУЗАРА

2 березня 2003 року у Львові відбулося величне торжество — вірні Української Греко-Католицької Церкви святкували сімдесятиліття свого духовного Батька — Блаженнішого Любомира Кардинала Гузара. День народження Глави УГКЦ 26 лютого, але в той час він перебував за кордоном з душпастирським візитом. Тому святкування цієї радісної події відбулося 2 березня.

Головним святковим дійством цього дня була Архієрейська Божественна Літургія, яку було відслужено в Архікафедральному соборі Святого Юра. Її, у співслужінні з Преосвященним Архієпископом Миколою Етеровичом, Апостольським Нунцієм в Україні, Високопреосвященним Владикою Мар’яном Яворським, Митрополитом Львівської архідієцезії (РКЦ), Високопреосвященним Владикою Іваном Мартиняком, Митрополитом Перемишльсько-Варшавським, іншими Преосвященними Владиками Греко- і Римо-Католицької Церков з України та із-за кордону, відслужив Блаженніший Любомир. Численно зібрані священики та миряни, беручи участь у цій Літургії, мали нагоду спільно молитися за Боже благословення для Верховного Архіпастиря нашої Церкви.

Під час своєї коротенької проповіді Глава УГКЦ сказав, що народження чи кількість років є не заслугою людини, а даром Божим, і що потрібно Йому за це дякувати, а не цим вихвалятися. Також Блаженніший Любомир заохочував батьків віддавати своїх дітей під опіку Матері Божої, як це зробила його мама. Це, за словами нашого Архіпастиря, неодноразово допомагало і охороняло його у різних небезпеках. Проповідь Блаженнішого Любомира ще раз засвідчила, що він є добрий пастир своїх овець, адже в день свого торжества не акцентує увагу на собі, а на добрі духовних дітей.

Після Божественної Літургії вітальні промови від імені Святішого Отця Івана Павла ІІ виголосив Апостольський Нунцій, від імені Львівської архідієцезії Високопреосвященний Митрополит Мар’ян Яворський, від співбратів у єпископстві — Преосвященний Владика Софрон Мудрий, Єпарх Івано-Франківський, від духовенства — о.Ярослав Чухній, Протопресвітер Галицького деканату, від мирян — члени Братства Теребовлянської ікони Божої Матері. Привітали Блаженнішого Любомира і представники влади: голова Львівської облдержадміністрації п. Мирон Янків, мер міста Львова п. Любомир Буняк та голова Львівської обласної ради п. Михайло Сендак. Відтак над Святоюрською горою зазвучало багатоголосе «Многая літа!»

Згодом у Митрополичих палатах розпочався святковий обід. Запрошені гості, а це владики, священики, представники монаших чинів, політичні і громадські діячі, науковці, мистецтвознавці, ділові люди, військові, безупинно підходили і вітали ювіляра. Багато щиросердечних слів лунало на адресу Блаженнішого Любомира, який уважно їх слухав.

Привітали Главу УГКЦ і мистецькі колективи. Найзворушливішим був виступ дітей сиріт і півсиріт, які належать до одного з проектів Львівського Карітасу — «Діти вулиці». Їх вітання не було найкращим за виконавським чи естетичним рівнем, але найбільш промовистим. Піднесені вгору дитячі рученяти і промовлені запевнення, що коли ми виростемо, то допоможемо Вам, перевершили будь-які вітання.

Свято, яке ще раз констатувало велику любов і повагу божого люду до свого Верховного Архіпастиря, завершилося. Воно залишило у нашій пам’яті незабутні спомини про славний ювілей.

СВЯТІШИЙ ОТЕЦЬ ІВАН ПАВЛО II ЗУСТРІВСЯ

З ЧЛЕНАМИ ПОСТІЙНОГО СИНОДУ ЄПИСКОПІВ УГКЦ

3 лютого 2003 року в Римі відбулося засідання Постійного Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви. Після короткої попередньої наради учасники синоду мали приватну аудієнцію у Папи Римського Івана Павла ІІ.

На зустрічі із Святішим Отцем були: Блаженніший Любомир Кардинал Гузар, Глава УГКЦ; Високопреосвященний Владика Стефан Сорока, Митрополит Філадельфійський; Преосвященний Владика Юліан Вороновський, Єпарх Самбірсько-Дрогобицький; Преосвященний Владика Володимир Ющак, Єпарх Вроцлавсько-Ґданський; Преосвященний Владика Софрон Мудрий, Єпарх Івано-Франківський; Преосвященний Владика Михаїл Гринчишин, Апостольський Екзарх для українців Франції, країн Бенілюксу та Швейцарії; Преосвященний Владика Василь Медвіт, Екзарх Києво-Вишгородський. Спеціальне запрошення для участі в синоді отримали Високопреосвященний Владика Іван Мартиняк, Митрополит Перемишльсько-Варшавський та Преосвященний Владика Гліб Лончина, Єпископ-Помічник Львівський.

У своєму слові Блаженніший Любомир висвітлив проблеми в житті Української Греко-Католицької Церкви, наголосив на потребі визначення юридичного статусу, який би засвідчував її тисячолітню ідентичність.

У відповідь Святіший Отець привітав учасників аудієнції і сказав: «Бажаю передати мої щирі вітання вірним, дорученим Вашій пастирській опіці, пригадуючи тепло, яке вони мені виявили під час візиту в Україну в червні 2001 року. Тоді до радості Ваших спільнот приєдналися також привіти і вияви пошани багатьох православних вірних, які бачили в Єпископі Риму щирого приятеля».

Також Святіший Отець наголосив на необхідності сопричастя як в середині Католицької Церкви між римо- і греко-католиками, так і між Церквами різних конфесій в Україні. Папа Іван Павло ІІ вважає Україну містком для досягнення єдності Христової Церкви і сказав, що вона кров’ю своїх дітей заслужила це право.

ПЕРЕБІГ ЗАСІДАНЬ 

ПОСТІЙНОГО СИНОДУ ЄПИСКОПІВ УГКЦ В РИМІ

У середу 5 лютого в рамках роботи Постійного Синоду Єпископів відбулися дві важливі зустрічі. Перша пройшла в Конґреґації у справах святих. Глава УГКЦ Блаженніший Любомир Кардинал Гузар та члени Постійного Синоду зустрілися з префектом цієї Конґреґації Кардиналом Хосе Сарайвою Мартінсом та іншими представниками Конґреґації у справах святих. Наші єпископи представили актуальні проблеми, які виникають у процесах беатифікації та канонізації. Окрему увагу на засіданні було присвячено питанню беатифікації Митрополита Андрея Шептицького, справа якого зараз перебуває на заключній стадії. Відтак учасникам зустрічі було представлено список новомучеників Української Греко-Католицької Церкви, беатифікаційний процес яких тепер буде розпочато. Також працівникам Конґреґації у справах святих було передано необхідні документи для проведення беатифікації Ісповідника віри Патріарха Йосифа Сліпого.

Цього ж дня члени Постійного Синоду мали зустріч з Кардиналом Вальтером Каспером та представниками Папської ради у справах сприяння християнській єдності. На засіданні було наголошено на особливості релігійної ситуації в Україні через присутність християн різних конфесій. На думку учасників зустрічі, для подолання цього поділу потрібно зокрема частіше обмінюватися інформацією і взаємно долати перешкоди на шляху до єдності.

На синодальних засіданнях, що проходили в будинку, яким опікуються сестри святої Анни в Римі, були розглянуті питання підготовки Синоду, запланованого на вересень цього року. У його роботі візьмуть участь всі єпископи УГКЦ з України і діаспори. Також члени Постійного Синоду Єпископів затвердили програму праці на майбутнє та продовжили розглядати теми, над якими працювали протягом останніх засідань: функції і обов’язки Постійного Синоду і структура патріарших комісій.

У четвер 6лютого, напередодні похорону о. Веренфріда ван Страатена, владики Постійного Синоду відслужили Божественну Літургію і Панахиду за упокій його душі. Літургія відбулася у церкві Жировицької Богоматері та святих мучеників Сергія і Вакхи в Римі. Цей храм належить Українській Греко-Католицькій Церкві.

Отець Веренфрід був великим добродієм нашої Церкви. За часів переслідування він насамперед допомагав українській Церкві в діаспорі, а протягом останніх років надавав допомогу нашим парафіям в Україні. Його праця, жертовність і щира любов до тих, хто потребує допомоги, сприяли зростанню і розвитку наших громад.

Прес-секретар Глави УГКЦ

о. Ігор Яців

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.