«НАШЕ ПОКЛИКАННЯ — ПРЕДСТАВЛЯТИ СХІД ЗАХОДУ,  А ЗАХІД — СХОДУ»

ПАСТИРСЬКИЙ ВІЗИТ ГЛАВИ УГКЦ БЛАЖЕННІШОГО  ЛЮБОМИРА КАРДИНАЛА ГУЗАРА ДО КАНАДИ

Оттава, 11-13 лютого 2003 р.

Після короткого перебування у Румунії та Італії Глава Української Греко-Католицької Церкви Любомир Кардинал Гузар розпочав свій 19-денний пастирський візит до Канади. Окрім митрополичого осідку у Вінніпезі, Блаженніший Любомир також відвідав також кілька міст Торонтської єпархії. Свого Главу і Верховного Архіпастиря вітали громади українців греко-католиків у Монреалі, Торонто, Гамільтоні та інших осередках української діаспори в Канаді. Одним з найважливіших пунктів програми візиту Глави УГКЦ до Канади стали його відвідини канадської столиці — міста Оттави, де Блаженніший Любомир перебував протягом трьох днів (11-13 лютого).

Протягом кількох останніх років Оттава стала одним із найвизначніших центрів богословської освіти для Української Греко-Католицької Церкви. Саме тут знаходяться Семінарія Святого Духа, у котрій проходять духовний вишкіл десятки майбутніх священиків з України, Канади, Сполучених Штатів Америки. Місто Оттава також стало домом для славного Інституту східнохристиянських наук імені Митрополита Андрея Шептицького. Сьогодні Інститут Андрея Шептицького — це частина знаного у світі Папського католицького університету Святого Павла. Це єдине місце у так званому «Новому Світі» (Південна і Північна Америка), де студенти мають можливість здобувати наукові ступені зі східного богослов’я від рівня бакалавра і аж до захисту докторських праць. Саме Університет Святого Павла та Інститут імені Митрополита Андрея стали головними осередками зустрічі широкої громадськості з Главою УГКЦ Блаженнішим Любомиром Кардиналом Гузарем в Оттаві.

Урочистості розпочалися архієрейською Літургією, котру Блаженніший Любомир, у співслужінні з правлячим архієреєм Торонтської єпархії Преосвященним Владикою Корнилієм Пасічним та численним духовенством відслужив у каплиці Університету Святого Павла. У своєму слові Глава УГКЦ подякував присутньому на Літургії ректорові університету за запрошення і засвідчив свою радість від перебування у вищому навчальному закладі, у якому так тісно переплітаються дві християнські традиції Сходу та Заходу. Апогеєм візиту Глави УГКЦ до Оттави став його науковий виступ для широкого кола богословів, церковних діячів, духовенства та мирян, що відбувся увечері 12 лютого в приміщенні амфітеатру Університету Святого Павла. Після короткого представлення виконувачем обов’язків директора Інституту східнохристиянських наук отцем-доктором Андрієм Онуферком та професором літургійних дисциплін Інститу Андрея Шептицького отцем-доктором Петром Ґаладзою, Блаженніший Любомир виголосив доповідь на тему «Східні Католицькі Церкви та майбутнє екуменізму».

У своєму виступі Глава УГКЦ зокрема наголосив на потребі взаємного пізнання між Сходом і Заходом, адже однією з найважливіших проблем на шляху зближення між світовим православ’ям і католицизмом є брак глибоких знань один про одного. У цьому процесі, на думку Блаженнішого Любомира, надзвичайно важливу роль можуть відіграти Східні Католицькі Церкви, котрі, неначе посередник, мають покликання представляти Схід — Заходу, а Захід — Сходу. Після численних запитань із заключним словом виступив директор Інституту імені Андрея Шептицького отець-доктор Андрій Чировський. Він подякував Блаженнішому Любомирові за його глибокі роздуми і бажання ділитися з усіма своїми вірними по усьому світові Божою мудрістю.

Наступного дня Блаженніший Любомир Кардинал Гузар відслужив молебень в Українському національному соборі Івана Хрестителя в Оттаві і зустрівся з оттавською греко-католицькою громадою та духовенством Протягом усіх трьох днів, Глава УГКЦ перебував у Семінарії святого Духа, де його гостинно приймав теперішній ректор оттавських семінаристів о. Кеннет Новаківський. Окрім офіційних візитів та богослужень, Блаженніший Любомир також відвідав папського нунція в Канаді Архієпископа Луїджі Вентуру, оттавського римо-католицького Архієпископа Марселя Зерве, представників Канадської конференції католицьких єпископів, а також посла України в Канаді п. Юрія Щербака. Після відвідин столиці Глава УГКЦ від’їхав до монастиря Сестер Служебниць у невеличкому місті Анкастері, де протягом наступних трьох днів проводив духовні вправи (реколекції) для семінаристів з Оттавської семінарії Святого Духа та Вашингтонської семінарії Святого Йосафата. Одним із завершальних моментів реколекцій стала урочиста Архієрейська Літургія у церкві Воскресіння Христового у м. Гамільтон.

Торонтська єпархія, 14-23 лютого 2003 р.

Після цілої низки зустрічей та виступів у канадській столиці Блаженніший Любомир від’їхав до невеличкого містечка Анкастер, поблизу Торонто, де він впродовж чотирьох днів проводив реколекції для духовенства та семінаристів, котрі готуються до пастирського служіння у Канаді та Сполучених Штатах Америки.Цьогорічні передвеликопосні реколекції, що відбувалися в монастирі Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії, стали справді незвичайними. Вперше за багато років до Анкастера прибули не тільки вихованці Оттавської семінарії Святого Духа та студенти Інституту східнохристиянських наук імені Митрополита Андрея Шептицького, але також і семінаристи Вашингтонської семінарії Святого Йосафата. Протягом цьогорічних днів духовної обнови студенти-богослови спільно зі своїми наставниками мали можливість слухати слова мудрих настанов Глави своєї Церкви. Блаженніший Любомир намагався допомогти усім присутнім якнайкраще підготуватися до благородного часу Великого посту, а також з власного досвіду ділився роздумами про небхідні якості майбутнього духовного лідера. Реколекції завершилися глибоким за духовним змістом Чином загального прощення. Одним із цікавих аспектів реколекцій стали відвідини сусідньої парафії Воскресіння Господнього у місті Гамільтоні, де Блаженніший Любомир, у співслужінні з Єпархом Торонтським і Східної Канади Преосвященним Владикою Корнилієм Пасічним та численним духовенством, відслужив святкову Літургію і зустрівся з місцевою греко-католицькою громадою.

У понеділок, 17 лютого, для особистої духовної зустічі зі своїм Верховним Архіпастирем до Анкастера прибула велика група духовенства Торонтської єпархії, а вже увечері того ж дня Блаженніший Любомир відвідав містечко Вудсток, де він посвятив ікону для своїх співбратів у Святоуспенському монастирі монахів-студитів.

Реколекції в Анкастері стали ще одним свідченням всеохоплюючого характеру пастирських відвідин Глави УГКЦ. Під час свого візиту Блаженніший Любомир не лише завітав до численних греко-католицьких громад у Канаді та присвятив свою увагу зустрічам з високими церковними і державними достойниками, але, як справжній духовний батько, знайшов час, щоб у тиші і молитовному спокої монастирської обителі особисто поспілкуватися з тими, хто присвятив своє життя щоденній праці для добра наших віруючих в Північній Америці.

Протягом наступних кількох днів Блаженніший Любомир Кардинал Гузар відвідав найчисленніші громади своїх вірних у Торонтській єпархії.

19-20 лютого, він відслужив Молебень у храмах Святого Миколая та Святого Димитрія в Торонто. 21-22 лютого свого Верховного Архіпастиря вітали громади Святомиколаївської та Святоуспенської церков у Монреалі. Візит завершився в неділю 23 лютого урочистою Архієрейською Літургією та святковим бенкетом у парохії Успення Пресвятої Богородиці в одному із передмість Торонто — містечку Міссісага.

о. Юрій Саквук

Оттава-Анкастер-Львів

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.