В Італії триває полеміка на тему «неділі».


Під час цьогорічної зустрічі з дипломатичним корпусом, акредитованим у Ватикані, Папа Римський Іван Павло II сказав, що ситуацію навколо Католицької Церкви у Росії викликає в нього значне занепокоєння.

«Йдеться про долю тих громад, до яких, у силу адміністративних причин, вже кілька місяців не можуть повернутися їхні душпастирі», — уточнив Папа.

Як відомо, протягом минулого року з Росії без будь-яких пояснень зі сторони МЗС були депортовані кілька католицьких священиків — громадян Італії, Польщі і Словаччини, незважаючи на наявність у них довгострокових віз та багаторічний досвід праці в Росії.

Такі ж дії було вчинено прикордонною службою РФ і щодо правлячого єпископа католицької дієцезії св. Йосифа з центром в Іркутську Єжи Мазура, якому не дозволили повернутися до своєї пастви після однієї з поїздок і який змушений тепер керувати єпархією з-за кордону.

«Ватикан чекає від російської влади конкретних рішень, які покладуть край цій кризі, і будуть витримані в дусі міжнародних зобов’язань, підписаних сучасною Росією», — зазначив Папа під час зустрічі з дипломатами.

Щодо проблем міжхристиянських і міжрелігійних відносин Папа зазначив, що «екуменічний діалог між християнами і засновані на взаємній повазі контакти з послідовниками інших релігій, — це найкращий засіб протистояння сектантству, фанатизму і релігійному тероризму».

Папа звернув увагу дипломатів на ту обставину, що забезпечення свободи віросповідання всіх громадян — основного права особистості і суспільства — «в інтересах самої держави». «Адже віруючі, які бачать, що їхню віру поважають, і їхні спільноти користуються юридичним визнанням, з більшим ентузіазмом працюватимуть задля спільної мети — побудови громадянського суспільства у своїй країні».


Одна з гірських вершин Антарктиди носитиме ім’я Святішого Отця Івана Павла II. Про це розповів після повернення до Рима з Південного Полюса єпископ Ліберіо Андреатта, делегований адміністратор ватиканської комісії у справах паломництв.

Наприкінці січня він очолив спеціальну експедицію в Антарктиду, щоб зареєструвати цю гору, яка сягає 1100 м над рівнем моря. На майбутній вершині Івана Павла II він встановив хрест на відзначення 25-річчя понтифікату Папи-поляка, що завжди був палким прихильником гір і гірських видів спорту. В даний час на міжнародній карті ця гора не позначена жодною назвою.

Два роки тому єпископ-мандрівник вже встановив хрест на Північному Полюсі і на льодяному арктичному вітрі відслужив там великоднє Богослужіння.

В Італії триває полеміка на тему «неділі».

Питання полягає в тому, чи саме неділя повинна в будь-якому випадку залишатися днем відпочинку чи офіційним вихідним може бути і якийсь інший день тижня? Як політичні партії країни, так і Церква в Італії активно відреагували на прохання Євросоюзу зафіксувати в кожній державі один день тижня як день відпочинку, причому вказувалось, що, з огляду на релігійний плюралізм, цим днем необов’язково повинна бути неділю.

Перша постанова Євросоюзу з проханням закріпити за неділею особливий статус, вийшла у 1993 році. Директива, прийнята в 2000 році, скасовує значення неділі як «дня відпочинку», вказується лише, що одна доба на тиждень обов’язково повинна бути вихідним днем.

Вищезгадана директива Євросоюзу на цю тему була дуже болісно сприйнята в Італії, де Церква користується достатнім впливом і доволі сильними є релігійні традиції. Полеміка, яка розгорнулася у країні навколо цієї теми, стосується головним чином наступного пункту: чи у принципі може ставитись питання про те, що неділя не є єдиним можливим днем тижневого відпочинку, пише популярна газета «Корр’єрре делла сера».

На запитання газети єпископ Джанкарло Брегантіні, президент комісії з соціальних проблем при єпископській конференції Італії, заявив, що «ситуація з недільним питанням є доволі серйозною». На думку кардинала Піо Лагі, префекта-емерита Конгрегації з питань освіти, дана директива є просто «абсурдом» На сторінках газети «Реппубліка» він піддав критиці намір чиновників пожертвувати християнською традицією заради «економічних підрахунків». «Як можна знехтувати тим, що неділя є особливим днем для мільйонів європейців?» — запитує кардинал. «Не визнаючи за неділею виняткового статусу як дня «тижневого відпочинку», директива Брюсселя підриває глибокі корені нашої культурної і релігійної традиції», — пише у свою чергу «Аввеніре», газета єпископської конференції Італії.

Папа Римський Іван Павло II багато разів висловлювався на тему важливості неділі не лише як «дня Господнього» для віруючих християн, але і як дня родинного відпочинку.

Його апостольський лист «Дієс Доміні», опублікований 7 липня 1998 року, запрошує віруючих заново відкрити специфіку християнської неділі. Адже тут, на думку Івана Павла II, йдеться не лише про «обов’язок, але і про право людини. яке повинно бути захищене відповідним законодавством».

Згідно з директивою, уряд кожної держави-учасниці Євросоюзу повинен до 1 серпня 2003 р. — дати вступу у силу європейської норми — закріпити статус вихідного за будь-яким днем тижня. Більшість італійських політичних партій — як правого, так і лівого крила, — негативно відреагували на директиву Євросоюзу. На даний час Італія є єдиною країною-учасницею європейської спільноти, яка не ще не дала остаточної відповіді з цього приводу.

Розділ підготувала

Зоряна Курдина

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.