Поліція Парижа евакуювала людей із знаменитої базиліки «Сакре Кер» (Найсвятішого Серця)…

США

Соціологи вважають США найрелігійнішою серед розвинутих країн світу. Дослідження з цього предмету проводились у 44 країнах світу, а результати були опубліковані на сторінках газети «Вашингтон Таймс». На думку вчених, у своєму ставленні до релігії громадяни США ближчі до мешканців країн третього світу, аніж до громадян розвинутих країн. «Багатші нації надають мало значення релігії, однак США є винятком з цього правила», — переконані соціологи. Шестеро з десяти опитаних громадян США заявили, що релігія відіграє важливу роль в їхньому житті, в той час як канадців, що дали аналогічну відповідь, виявилось удвічі менше. Найменш релігійною нацією в Західній Європі виявились французи, а у східній частині — чехи. У цих двох країнах лише 11% опитаних заявили, що релігія відіграє в їхньому житті важливу роль. Найрелігійнішою нацією Західної Європи виявились англійці: віра займає важливе місце в житті кожного третього мешканця Альбіону.

Велика Британія

Група вчених провела соціологічне дослідження уявлень британських підлітків про християнство. В результаті опитування, у якому взяли участь понад п’ятсот 12-річних дітей, виявились наступні дані. Понад половина респондентів не знали, що свято Великодня пов’язане з воскресінням Ісуса Христа. Поза тим 77% підлітків знають, що Ісус воскрес із мертвих. 67% знають про надприродне народження Христа. 55% учасників опитування змогли назвати те чи інше описане в Євангелії диво, а 44% — згадати ту чи іншу євангельську притчу. Найпопулярнішою серед британських підлітків виявилася притча про доброго самарянина. Згідно з «Актом про освіту» 1996 року, основи релігії повинні викладатися у всіх школах Об’єднаного Королівства.

«Шкільна релігійна освіта повинна брати до уваги той факт, що релігійні традиції Великої Британії в основному є християнськими», — йдеться в законі. Водночас документ відзначає, що не повинні бути проігноровані вчення і практика інших основних релігій, представлених у країні.

Велика Британія — Білорусь

Британська Гельсинкська група з прав людини готує доповідь про ситуацію у сфері свободи віросповідання у Білорусі. Про це керівник групи Джон Ловкленд повідомив журналістів за результатами зустрічі з групою депутатів нижньої палати білоруського парламенту, яка відбулася у Мінську. У ході зустрічі представник британської Гельсинкської групи заявив, що ця правозахисна організація ставить собі за мету об’єктивно оцінити ситуацію в республіці.

Як відомо, кілька місяців тому парламент Білорусі схвалив проект нового закону про свободу віросповідання. Новий закон викликав серйозне занепокоєння у правозахисників, оскільки, на їхню думку, явно спрямований на утвердження в республіці релігійної монополії зі сторони РПЦ.

У свою чергу, представник постійної комісії з прав людини, національних відносин і ЗМІ при парламенті Білорусі, відзначив, що прийняття закону було «складним і тривалим». За його словами, на стадії підготовки законопроекту у комісію надійшло понад 300 звернень, в яких містилися заклики зробити закон «жорсткішим» у плані непоширення декструктивних сект, — і навпаки — пропозиції враховувати існування в країні різних релігійних конфесій.

Британська Гельсинкська група з прав людини, заснована в 1992 році, є незалежною неурядовою організацією, яка здійснює моніторинг дотримання демократичних норм і прав людини в країнах-членах ОБСЄ.

Франція

Поліція Парижа евакуювала людей із знаменитої базиліки «Сакре Кер» (Найсвятішого Серця) на Монмартрі після того, як в будівлі церкви було виявлено вибуховий пристрій. Туристи знайшли кілька каністр з газом, пляшок з бензином та іншими вогненебезпечними рідинами, зв’язані разом у целофановому пакеті. Для того, щоб бомба вибухнула, їй бракувало детонатора. Розслідування інциденту провадить антитерористичний підрозділ поліції, однак через відсутність детонатора справа не розглядається як спроба терористичного акту. Храм було відчинено для відвідування вже наступного дня після події.

Збудована на початку 20 століття на Монмартрському пагорбі, білосніжна базиліка «Сакре Кер» є однією з основних пам’яток французької столиці. Щороку сюди приходять близько 8 млн. туристів з усього світу.


90-річний священик П’єр Груйє — засновник християнського руху «Емаус», що допомагає соціальній реабілітації колишніх алкоголіків та наркоузалежнених — вже протягом довгих років залишається на недосяжній висоті у симпатіях французів, про що свідчать спеціальні щорічні опитування. За даними газети «Журналь де Діманш» отець П’єр, який зібрав 44% голосів, залишається на першому місці серед найулюбленіших персоналій у Франції, причому він привертає симпатії як чоловіків, так і жінок, як серед правого, так і серед лівого спектру французького суспільства. Наступні «призові» місця у списку національних симпатій здобули дзюдоїст Давид Дуйє, популярні співаки Жан-Жак Гольдман та Джонні Голлідей, а також черниця сестра Емануїла, яка присвятила життя боротьбі з проказою у країнах третього світу.

Президент Ширак займає 24-те місце з 19% голосів. Недалеко від нього, на 26-му місці, розташувався колишній міністр охорони здоров’я Бернар Кохнер. Що стосується мера Парижа Бертрана Деланое, то він посів лише 40-е місце, зібравши 11% голосів.


Архієпископ Парижа кардинал Жан-Марі Люстіже у своєму спеціальному виступі на радіо порівняв клонування людських істот з нацистськими експериментами з євгеніки.

Кардинал ще раз підкреслив, що Церква рішуче засуджує клонування людей і зазначив, що святість людського існування полягає зокрема і в тому, що воно має чітку межу, яку в жодному випадку не можна переступати.

Італія

Італійські компанія мобільного зв’язку «TIN» планує незабаром надати своєм абонентам нову послугу — щоденну розсилку «Думки Папи Римського». Клієнти компанії зможуть щоденно отримувати у вигляді коротких текстових повідомлень на свої телефони цитати з проповідей, послань та інших документів Папи Івана Павла II. Це коштуватиме приблизно 15 євроцентів щоденно. Висловлюваня Папи для розсилки абонентам підбиратимуть у Ватикані. У разі успіху проекту компанія планує розсилати цитати із повчань Папи не лише італійською, але й іншими мовами.

Короткі текстові повідомлення стали одним з найпопулярніших способів зв’язку в Італії, особливо серед молоді.

Польща

Нова збірка поезій Папи Римського Івана Павла II вже найближчим часом буде видана у Польщі. Йдеться, вірогідно, про останню поему Папи «Римський триптих». Раніше вважалося, що збірка віршів побачить світ у жовтні, під час святкування 25-річного ювілею понтифікату Івана Павла II, однак, за словами відповідальних працівників, публікація книги не буде приурочена до якоїсь дати чи свята.

Як і попередні літературні праці Папи, нова книга буде видана у Кракові, де Кароль Войтила був колись архієпископом. Вона стане першою «офіційною» поетичною збіркою Івана Павла II. Дві попередні збірки віршів Кароля Войтили публікувались в Кракові під різними псевдонімами.

Угорщина

Урочиста Літургія, що ознаменувала вступ на посаду нового церковного лідера Угорщини архієпископа Петера Ердо, відбулася у кафедральному соборі Естергома — давньої столиці і духовного центру країни. Про те, що архієпископ заступить на Естергомсько-Будапештській кафедрі 75-річного кардинала Ласло Пашкаї, було оголошено наприкінці минулого року.

Новому примасу Угорщини 50 років, священиком він став у 1975, а єпископом — у 2000 році.

У проповіді під час богослужіння голова Угорської єпископської конференції Іштван Шерегей підкреслив важливість призначення архієпископа Ердо на найдавнішу кафедру країни напередодні вступу Угорщини у Євросоюз, оскільки покровитель естергомського собора святий Адальберт є також святим покровителем європейської єдності.

Президент Угорщини Ференц Мадл спеціальним посланням привітав архієпископа з призначення і висловив надію, що Петер Ердо зможе забезпечити громадянам 10-мільйонної країни «духовну і моральну підтримку».

Вступ на посаду архієпископа Ердо збігся в часі з широким громадським обговоренням планів угорського уряду щодо зміни закону про держане фінансування Церков. У грудні минулого року церковні лідери також виступили із критикою ідеї уряду про легалізацію легких наркотиків.

Чехія

Деякі церковні єпархії у Чеській республіці відчувають гостру нестачу священиків, заявив голова католицької єпископської конференції Чехії і архієпископ Оломоуцький Ян Ґраубер.

«Більше ніж у половині храмів моєї єпархії немає парафіяльних священиків. Відразу після падіння комунізму в нашій семінарії було 150 студентів, а сьогодні — лише 60», — заявив архієпископ Ґраубер в інтерв’ю кореспонденту західного релігійного агентства.

Поза тим, архієпископ покладає надії на численних підлітків, які зараз прислуговують у церквах, мріючи вступити в Оломоуцьку семінарію.

Для того, щоб виправити ситуацію, що склалася, і збільшити кількість майбутніх клириків, «Церква повинна виявляти більше уваги і турботи до підростаючого поколіня», — переконаний прелат.

Відповідаючи на запитання про взаємовідносини Церкви і держави в Чехії, архієпископ Ґраубер привітав нещодавнє рішення конституційного суду республіки, який визнав недійсними деякі положення нового закону про релігію. Якби цей закон вступив у силу в первісній редакції, діяльність Церкви була б посталена під щонайсуворіший контроль держави.

Росія

Новий Представник Ватикану у РФ, титулярний архієпископ Ферентський Антоніо Менніні, безпосередньо після прибуття у Москву звернувся з привітальною промовою і відповів на запитання журналістів провідних телеканалів. У своїй промові він, зокрема, висловив надію, що «відносини між Римським Престолом і РФ розвиватимуться в дусі взаємної довіри і співпраці». У міжнаднародному аеропорту «Шереметьєво-2» Апостольського нунція зустрічали голова Конференції католицьких єпископів Росії митрополит Тадеуш Кондрусевич разом зі своїми співробітниками, а також представник російського МЗС.

Архієпископ Антоніо Менніні народився в 1947 році у Римі, священиком став у 1974 році, отримав ступінь доктора богослов’я, на дипломатичну службу Ватикану вступив у 1981 році. Служив в апостольських нунціатурах в Уганді та Туреччині, а згодом — у держсекретаріаті Ватикану.

У липні 2000 року Папа призначив його апостольським нунцієм у Болгарії. Того ж року Антоні Менніні був рукоположений у єпископський сан.

Представником Ватикану у РФ його призначено у листопаді минулого року, а прибуття до Москви відбулося вже у січні ц.р. Попередниками Антоніо Менніні на посаді Апостольського нунція у Росії були архієпископи Франческо Колансуоно, Джон Буковський і Ґеорґ Цур.

Грузія

Проблема відродження інституту війського духовенства в Грузії обговорювалась в ході візиту до цієї країни генерального капелана європейського командування збройних сил США Джона Стефано.

За погодженням між міністерством оборони Грузії і Грузинською Православною Церквою, остання бере на себе зобов’язання «активно сприяти формуванню морально-психологічного клімату у військових підрозділах, сприяти підтримці поранених і родин загиблих».

Разом з тим, практичне введення інституту військових капеланів зіштовхується з чималою кількістю проблем, пов’язаних не лише з релігійним розмаїттям у Грузії, але й підготовкою відповідної нормативної бази, де буде чітко визначено роль і місце військового священика у збройних силах. Потребує пояснення і питання про звання військового священика, фінансування його діяльності і міру відповідальності.

На запитання про те, хто повинен очолити службу військових священиків, Джон Стефано відповів: «Якщо думка про те, що православна віра відіграла історичну роль в житті грузинського народу, не може стати причиною конфлікту, то чому визнання цього акту повинно бути проблемою?»

Грузинська патріархія вже представила у відповідний парламентський комітет свої міркування з приводу запровадження інституту військового духовенства в армії Грузії. Зі своєї сторони, голова парламентського комітету з питань оборони і безпеки вважає, що запровадженню інституту капеланів повинна передувати серйозна підготовча робота за участю представників неурядового сектора і різних релігійних груп.

Керівник Синодального відділу Грузинської Церкви у взаємовідносинах зі збройними силами і правоохоронними закладами єпископ Григорій вважає подальше затягування розв’язаня питання про військових священиків «цілковито неприпустимим». За його словами, якщо Грузія докладе зусиль до якнайшвидшого запровадження духовенства в армію, у Тбілісі є шанс прийняти призначену на 2006 рік міжнародну конференцію керівників відомств військового духовенства.

Куба

Становище Церкви на Кубі не поліпшилось за останні 5 років, вважає архієпископ Гаванський кардинал Хайме Ортега. «Ставлення уряду до Церкви залишилось таким самим, як раніше: найчастіше нас просто не помічають», — розповідає кардинал.

Надії на те, що кубинське керівництво послабить обмеження релігійної свободи, з’явилися після історичного візиту в січні 1998 року Папи Івана Павла II до цієї країни. Невдовзі після ієї події на «острові свободи» відбулися незначнф зміни, зокрема, Христове Різдво було оголошене національним святом і вихідним днем. Поза тим, на подальші поступки держава не пішла: Церкві було відмовлено у праві створювати власні школи і в праві на доступ до ЗМІ.

«Уряд не визнає Церкву як організацію, яка має потребу у доступі до суспільства. Інформація про Церкву замовчується», — висловлює жаль кардинал Ортега.

Незважаючи на застій у взаємовідносинах з державою, після відвідання Куби Іваном Павлом II значно поліпшилося ставлення до Церкви зі сторони простих кубинців, продовжує кардинал. За його словами, Церква стала «зрозумілішою і менш загадковою» для народу Куби.

Бразилія

Новий президент Бразилії Луїс Ігнасіу да Сілва призначив ченця Лібаніу Крістіу своїм радником із соціальних питань.

Цей священик відомий тим, що є прихильником так званої «теології визволеня» — латиноамериканського релігійного руху, в якому релігія поєднується із симпатіями до лівих ідей. Зокрема, Лібаніу Крістіу свого часу опублікував біографію Фіделя Кастро, де дав позитивну оцінку кубинському лідеру.

Як очікується, монах відповідатиме за зв’язок нового бразильського уряду з Церквою та пропаганду проекту по боротьбі з голодом.

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.