Празька Дитинка Ісус благословляє вірних

Одна з парафій східно-сибірської католицької єпархії св. Йосифа з центром в Іркутську отримала в подарунок копію всесвітньовідомого скульптурного образу Дитятка Ісуса, відомого у всьому світі як «Ісус — Празька Дитинка» (в оригіналі — «Празьке Єзулятко»).

Ця скульптура дуже поширена в цілому світі, її часто можна зустріти не лише у храмах, але і в лікарнях та притулках. Оригінал образу зберігається в Празі, в храмі Божої Матері Звитяжної. Він являє собою зображення Дитинки Ісуса в багатому царському вбранні і з короною на голові. Правою рукою Ісус благословляє, а в лівій — тримає золоте яблуко, яке символізує царську владу. Цей образ відомий численними дивами, які здійснилися завдяки йому, і сьогодні його вшанування поширене не лише в Європі, але і на всіх континентах.

Воскову скульптуру Дитинки Ісуса у XVII ст. іспанська аристократка Марія Марікез де Лара подарувала своїй дочці Поліксені, коли та виходила заміж за чеського вельможу Войтеха Лобковиця.

Після смерті чоловіка доброчесна і побожна Поліксена подарувала скульптуру монастирю босих кармелітів у Празі. Те, що «Ісус — Празька Дитинка» здобув свій постійний «дім» в храмі, що належав ордену босих кармелітів, також невипадкове. Ця історія сягає епохи релігійних воєн між католиками і протестантами, що потрясали Європу у XVII ст.

Під час битви під Білою Горою (неподалік від Праги) війська австро-угорського імператора Фердинанда II здобули переконливу перемогу. В цій історії, що мала велике значення для династії Габсбургів, особливу роль зіграв священик-кармеліт Домінік Ісуса і Марії.

Саме він надихнув війська на виступ у потрібний момент, що й мало вирішальне значення для битви. На знак визнання заслуг кармеліта Фердинанд II у 1622 році заснував у Відні, а згодом — і в Празі монастирі босих кармелітів. При цьому в Празі він передав кармелітам колишній кафедральний собор, який на честь перемоги під Білою Горою став називатися храмом Матері Божої Звитяжної. Цьому храму і пожертвувала Поліксена Лобковиць чудотворний образ Дитинки Ісуса, слава про який вийшла далеко за межі монастиря.

Не раз після цього у найважчі моменти свого життя мешканці чеської столиці і загалом віруючі в різних країнах світу отримували допомогу і підтримку завдяки молитвам перед образом Празької Дитинки Ісуса.

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.